Hoe snel kunnen je digitale gegevens worden gehackt?

Je digitale gegevens zijn waardevol en helaas zijn ze ook vaak het doelwit van hackers. Maar hoe snel kunnen je gegevens eigenlijk worden gehackt? Hoe lang duurt het bijvoorbeeld voordat een hacker je wachtwoord heeft gekraakt? En wat kun je doen om te voorkomen dat je belangrijke informatie in de verkeerde handen valt? In deze blog gaan we in op de snelheid van digitale aanvallen, het belang van tweefactorauthenticatie (2FA) en waarom het maken van regelmatige back-ups belangrijk is om je gegevens veilig te houden.
Hoe lang duurt het om je wachtwoord te kraken?
Hoe lang het duurt om een wachtwoord te kraken hangt af van verschillende factoren zoals de lengte en de aanval die wordt gebruikt. Een eenvoudig wachtwoord zoals "123456" kan in minder dan een seconde worden gekraakt door hackers die brute aanvallen uitvoeren, waarbij ze elke mogelijke combinatie van tekens proberen. Als je een wachtwoord van acht tekens gebruikt met alleen kleine letters kan dit in enkele minuten worden gekraakt. Maar als je een sterker wachtwoord kiest met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen kan het zelfs weken duren om het te kraken.
De methode die de hacker gebruikt speelt ook een grote rol. Bij brute force-aanvallen wordt elke mogelijke combinatie geprobeerd, wat veel tijd kan kosten bij sterkere wachtwoorden. Hackers maken ook vaak gebruik van woordenboekaanvallen, waarbij ze veelgebruikte woorden en wachtwoorden uit een lijst proberen. Als je een voor de hand liggend wachtwoord kiest zoals een naam of een geboortedatum kan dit snel worden gekraakt.
Om je digitale veiligheid te verhogen, is het belangrijk om sterke, complexe wachtwoorden te gebruiken. Het inschakelen van tweefactorauthenticatie (2FA) maakt het voor hackers bovendien veel moeilijker om toegang te krijgen, zelfs als ze je wachtwoord weten. Dit voegt een extra laag beveiliging toe, waardoor je accounts beter beschermd zijn tegen hackers.

De kracht van tweefactorauthenticatie (2FA)
Tweefactorauthenticatie (2FA) is een van de krachtigste beveiligingsmaatregelen die je kunt nemen om je online accounts te beschermen. Het voegt een extra laag van veiligheid toe bovenop je wachtwoord, waardoor het veel moeilijker wordt voor hackers om toegang te krijgen. Ook als ze je wachtwoord weten. Bij 2FA moet je niet alleen je wachtwoord invoeren maar ook een tweede vorm van verificatie, zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd.
Deze extra stap maakt het voor hackers veel lastiger om je account over te nemen. Zelfs als ze erin slagen om je wachtwoord te achterhalen hebben ze nog steeds de tweede factor nodig, die vaak een tijdelijk gegenereerde code is die slechts enkele minuten geldig is. Hierdoor wordt de kans op een succesvolle hack aanzienlijk verkleind.
Er zijn verschillende vormen van 2FA die je kunt gebruiken. De meest gangbare is een sms-code of een authenticatie-app zoals Google Authenticator die elke paar seconden een nieuwe code genereert. Een andere optie is hardwarebeveiligingssleutels, een USB-stick die je in je computer of telefoon steekt om je identiteit te bevestigen. Hoewel geen enkele beveiligingsmaatregel 100% waterdicht is maakt het toevoegen van 2FA het voor hackers bijna onmogelijk om toegang te krijgen.
Hoe je gegevens veilig maakt met regelmatige back-ups
Regelmatige back-ups zijn belangrijk om je gegevens te beschermen tegen verlies door hacks, hardware storingen of andere incidenten. Als je een recente back-up hebt kun je je gegevens makkelijk herstellen.
Er zijn verschillende manieren om back-ups te maken. Voor extra veiligheid kun je kiezen voor een datakluis van Datasafe, die je bestanden versleuteld bewaart. Ook externe harde schijven of USB-sticks zijn handige tools voor handmatige back-ups.
Zorg ervoor dat je back-ups regelmatig bijwerkt en op verschillende locaties bewaart. Dit zorgt ervoor dat je altijd een veilige kopie hebt ongeacht wat er gebeurt. Lees ook de blog over hoe snel inbrekers binnen komen en hoe snel inbrekers een huis verlaten.