Hoe snel verlaten inbrekers een huis?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
18/03/2024
18/03/2024
|
27

Een inbraak is een traumatische ervaring. Niet alleen voor het materiële verlies, maar ook voor het gevoel van veiligheid dat wordt aangetast. In Nederland zijn er jaarlijks duizenden inbraken. De gemiddelde inbraak duurt slechts enkele minuten, maar de impact kan enorm zijn. Veel inbrekers zijn ervan overtuigd dat dit de juiste manier is om snel rijk te worden. In deze blog bespreken we hoe snel inbrekers een huis verlaten en wat u kunt doen om uw woning te beveiligen.

Ramen en deuren op slot

Een inbreker heeft gemiddeld 30 seconden tot enkele minuten nodig om binnen te komen. Lukt het niet binnen deze tijd neemt de inbreker het hazenpad. Inbrekers kijken altijd naar de gemakkelijke toegang tot uw huis. Door aandacht te besteden aan scharnieren en sloten of open ramen en deuren beoordelen dieven hoe snel zij kunnen inbreken. Uit angst om gezien of gehoord te worden proberen inbrekers het, maar enkele minuten om binnen te komen.

Klik hier voor meer inbraaktips!

Wanneer vinden inbraken plaats

Veel mensen denken dat woninginbraken vooral in de nacht gebeuren. Het blijkt dat ruim de helft van de inbraken overdag plaatsvindt. Dit komt doordat de meeste mensen overdag aan het werk zijn. Dit geldt ook voor de buren. Als de buren niet thuis zijn is er minder kans voor de inbreker om gepakt te worden. Dat er overdag meer inbraken gebeuren, betekent niet dat het in de avond of nacht helemaal niet gebeurt. Een derde van de woninginbraken vindt nog steeds ’s avonds of ’s nachts plaats en dat is ongeveer 10% van alle woninginbraken.

Welke woningen zijn interessant voor inbrekers

De meeste woningovervallen vinden plaats bij sociale huurwoningen, omdat de beveiliging met name hang-en-sluitwerk vaak van slechte kwaliteit is. In achterstandswijken is de kans op woningovervallen 40-60% groter dan in andere rijkere wijken. Inbrekers letten ook op de gelegenheid. Woningen die afgelegen zijn, of waar veel bomen en struiken zijn die inbrekers kunnen verbergen, zijn aantrekkelijker. Woningen die op een drukke route liggen, waar veel mensen langs komen, worden minder snel bekeken.

Waar zoekt een inbreker voor

De meeste gelegenheidsinbrekers grijpen iedere kans die zij zien. Ze willen met snel succes en weinig risico’s een grote buit. Zij letten vooral op telefoons, tablets of portemonnees die in het zicht liggen. Naast deze kleine, waardevolle spullen, nemen gelegenheidsinbrekers ook graag sieraden, contant geld en laptops mee. Ze zijn altijd op zoek naar spullen die ze makkelijk kunnen dragen en snel kunnen verkopen. Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een gelegenheidsinbreker, is het belangrijk om uw spullen uit het zicht te houden. Leg uw telefoon, tablet en portemonnee niet op een tafeltje bij de deur, maar berg ze op in een kast of lade.   

Dure beveiligingsmaatregelen

Inbraak belemmerende maatregelen zijn zeker effectief, maar een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Dure beveiligingssystemen zijn zinloos als er geen inbraak werend glas is, een raam of deur openstaat, of als reservesleutels op "geheime" plekken liggen. Echter, beveiligingsmaatregelen hoeven niet per se duur te zijn.

Lees ook:  Hoe snel krijg ik krassen uit de vloer?

Het is dus essentieel om je huis te beveiligen, met aandacht voor alle schakels in de keten. Dit doe je door:

  1. Inbraak werend glas te installeren. Dit maakt het voor inbrekers veel moeilijker om binnen te komen.
  2. Ramen en deuren altijd goed af te sluiten, zelfs als je maar even weg bent.
  3. Geen reservesleutels op "geheime" plekken te bewaren, maar op een veilige plek.
  4. Naast dure systemen te overwegen, ook te kijken naar betaalbare oplossingen, zoals timers voor verlichting, alarmstickers of een kierstandhouder.
  5. Door een combinatie van verschillende maatregelen te nemen, maak je je huis een stuk minder aantrekkelijk voor inbrekers en kan de waarde van je woning toenemen.

Een goed beveiligd huis geeft je een gerust gevoel en kan je behoeden voor de schade en emotionele stress van een inbraak. Ben je op zoekt bent naar beveiliging voor je huis? Bekijk dan hier de verschillende alarmsystemen.

Recent

Hoe snel kun je fietsen?

04/04/2024

Hoe snel kun je transacties uitvoeren met verschillende cryptocurrencies?

26/03/2024

Hoe snel gaat de werking van zonnepanelen achteruit?

26/03/2024

Hoe snel ben ik in Valkenburg vanuit Amsterdam?

21/03/2024

Hoe snel is een pakket aan je thuisbezorgd?

11/03/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel kun je verhuizen?

|

Hoe snel ontkiemt graszaad?

|

Hoe snel stijgt de waarde van een woning?

|
,

Hoe snel groeit pampasgras?

|
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!