Hoe snel gaat de snelste elektrische auto?
Elektrische auto’s menen vaak veel te beloven in de vorm van duurzaamheid. Maar voor de echte autoliefhebber moet er ook iets spannends in zitten, anders wordt het allemaal heel snel saai. Daarom hebben wij het in deze blog (zo snel mogelijk) over de snelste elektrische auto ter wereld.
We kijken dus niet alleen naar de duurzaamheid, maar ook naar andere onderdelen van deze dikke wagen. Daar worden we weer wat enthousiaster van dan alleen te kijken naar een nul tot honderd test!
Hoogste topsnelheid
Momenteel is er één nieuwe elektrische auto die boven de rest uitsteekt als er gekeken wordt naar topsnelheid. Deze auto is de Rimac Nevera, afkomstig uit de Balkan, Kroatië. Komen en gaan zijn woorden die niet toepasselijk zijn voor deze auto. Dat komt doordat deze wagen ongeveer een scheur in tijd en ruimte kan maken met zijn topsnelheid. Die bedraagt namelijk een kleine 412 km/h. Ja dat lees je goed, vierhonderdtwaalf kilometer per uur! En dat volledig elektrisch. Dit is natuurlijk een grote snelheid, maar een raket gaat nog veel sneller! Deze leggen ongeveer 6 kilometer af per seconde!
Om deze topsnelheid te bereiken moet je natuurlijk ergens vanuit stilstand vertrekken. Wanneer je het gaspedaal volledig intrapt, vlieg je vervolgens naar de 100 km/h in een verbluffende 1,81 seconden. Dat kost minder tijd dan een gemiddelde zwaai om gedag te zeggen. Zwaai dus de concurrentie alvast voorbij vóórdat je het gaspedaal intrapt, want voor je het weet zit je al weer bij de 300 km/h. (Waar hij trouwens maar een waanzinnige 9,22 seconden voor nodig heeft).
Hoe kan de snelste elektrische auto zo snel gaan?
De topsnelheid van een auto, dit is hoe snel een auto rijdt, hangt van veel onderdelen af. Mits je deze onderdelen goed aanpakt natuurlijk. Maar wat zijn deze onderdelen precies? Onderstaan staan ze één voor één benoemd:
Het vermogen
Het eerste onderdeel, is het vermogen. Veel vermogen betekend de mogelijkheid om razendsnel te gaan of niet. Hetzelfde geldt voor hoe snel je kunt fietsen, wat dan weer afhangt van jouw eigen vermogen. Het zal zo geen verassing zijn, dat de Rimac Nevera behoorlijk wat vermogen bezit. Bijna tweeduizend paardjes aan vermogen om precies te zijn. De 1914 pk’s en 2340 Nm aan koppel zijn verdeeld onder vier elektromotoren die elk een apart wiel aandrijven. Doordat elk wiel apart aangedreven kan worden, kan er enorme tractie ontstaan mits de juiste software en technieken worden toegepast. Die onderdelen kosten behoorlijk wat tijd om onder de knie te krijgen en toe te passen.
Grote hoeveelheden rekenwerk
Er gaan enorme hoeveelheden rekenwerk zitten achter hoeveel power er naar elk wiel moet in welke omstandigheid. Denk maar eens aan regen of sneeuw, warme of koude dagen. Alles moet voorgecalculeerd zijn voor optimale tractie. Dat hebben ze dus heel knap gedaan hier.
De aerodynamica
Daarnaast is aerodynamica van groot belang. Deze auto is voorzien van een actief aerodynamisch systeem dat zich aanpast aan verschillende rijomstandigheden. Dit minimaliseert de luchtweerstand voor topsnelheid, óf maximaliseert de downforce voor tractie. Het wisselt dus afhankelijk van wat nodig is. Dit systeem heeft verstelbare vleugels en diffusers die automatisch de vorm van de auto veranderen tijdens het rijden. Dit doet de auto om optimale prestaties te garanderen.
Het gewicht
Naast veel vermogen en een mooie stroomlijn speelt gewicht natuurlijk ook een grote rol. Om de snelheid verder te bevorderen maakt de Rimac Nevera gebruik van lichtgewicht materialen. Denk bijvoorbeeld aan materialen zoals koolstofvezel voor zowel het exterieur als bepaalde interieurelementen. Deze materiaalkeuze helpt om het totale gewicht te verlagen en de verhouding tussen vermogen en gewicht te verbeteren. Dat is onmisbaar voor hogere snelheden. Bovendien draagt een strategische gewichtsverdeling bij aan een verbeterd stuur- en bochtgevoel. Ook biedt het uiteraard betere acceleratiecapaciteiten.
Overige uitblinkers van de snelste elektrische auto ter wereld
Naast het grote vermogen in de lichte en gestroomlijnde body, zijn er ook andere onderdelen die deze snelheden mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan de geavanceerde software die nodig is om dit apparaat te kunnen runnen. Ook is de ophanging van de auto speciaal ontworpen voor extreme situaties, zonder opeisingen van het comfortniveau. Daarnaast zijn de batterijen die gebruikt worden heel speciaal. Met deze batterijen kun je niet alleen snel gaan, maar ook best lang rijden voordat ze leeg zijn.
Zo kunnen we nog uren doordrammen over hoe speciaal en geweldig deze wagen is. Maar voor deze blog houden we het even simpel en houden we het hierbij. Nu weet je in ieder geval hoe snel de snelste elektrische auto gaat.