Hoe snel ontkiemt graszaad?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
06/12/2023
06/12/2023
|
221

Volledig toegewijd aan het proces van graszaadontkieming, hebben we deze blog voor jou geschreven. Heb je je ooit afgevraagd hoe snel graszaad ontkiemt? In dit artikel nemen je mee langs dit proces. We bespreken niet alleen de snelheid van dit proces maar delen ook waardevolle tips en inzichten om de ontkieming te versnellen, zodat jouw tuintje in no-time staat te stralen. Trek je tuinhandschoenen aan en ga samen met ons de tuin in!

Wat is ontkieming van het graszaad?

Vanaf het moment dat je je gaat afvragen hoelang het gaat duren, is het allereerst belangrijk om te begrijpen wat het ontkiemen is. Het ontkiemen is eigenlijk hetzelfde als kiemen en dus eigenlijk het proces waarbij een plant uit een zaadje groeit. Afhankelijk van het type gras, is er een minimale bodemtemperatuur van ten minste 10 graden boven Celsius. Het maakt in dit geval dan ook weinig uit of deze zaden in Helmond of Groningen geplaatst zijn.

De ontkieming van het graszaad bevat eigenlijk 3 geleidelijk overgaande fasen. Het begint bij de eerste fase waarbij de opzwelling van het zaad door voldoende water absorbatie optreedt. In de tweede fase verandert het zaad waardoor het voedsel dat in het zaadje zit opgenomen kan worden.

Ben jij bezig met het opknappen van je tuin, maar ben je benieuwd hoelang het duurt voordat er eindelijk eens bloemen en planten gaan groeien? Klik dan hier om je eigen zo snel mogelijk klaar te maken.

Hoe sneller graszaad laten ontkiemen?

Er zijn verschillende manieren waardoor je je graszaad sneller kunt laten ontkiemen. Enkele voorbeelden die je zelf toe kan passen zijn:

  1. Inharken: een fout die vaak wordt gemaakt is dat het zaadje te diep wordt ingeharkt. De zaden zullen zo verstikken en ook niet goed ontkiemen. Let daarom ook goed op hoe diep je de zaden in de grond stopt voordat je werk voor niets aan het doen bent.
  • Licht: een belangrijk gegeven is dat het graszaad geen licht nodig heeft om te ontkiemen. Alleen een vochtige omgeving is van belang om de zaden te laten groeien. Pas vanaf het moment dat er grasblaadjes beginnen te groeien wordt het iets belangrijker. Dit komt doordat de grasblaadjes al het licht opnemen.
  • Kwaliteit: als laatste willen we nog benadrukken dat de kwaliteit van het zaad heel belangrijk is. Gebruik je bijvoorbeeld speciaal bewerkt graszaad, dan heb je een grote kans dat het veel sneller zal verlopen. Zaad wat bijvoorbeeld al jaren binnen in de garage ligt, zal veel langer nodig hebben om te ontkiemen, mits het nog gaat gebeuren. Je bent namelijk ook niet van plan een aluminium veranda goedkoop en veel te radicaal te kopen, want dan zal je erachter komen dat de kwaliteit van de meeste veranda’s niet goed is.

Hoelang duurt het ontkiemen van graszaad precies

Hoelang het precies gaat duren, is helaas geen duidelijk antwoord op te geven. Dit komt doordat iedere zaad anders groeit en ook meer tijd nodig heeft dan de ander. In de eerste twee weken is het zaad nog helemaal afhankelijk van de aanwezige stoffen in het zaad zelf en of de omgeving vochtig genoeg is. Ondanks dat het heel moeilijk te voorspellen is, kun je wel van een opgestelde richtlijn uitgaan. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een graszaad binnen een tot vier weken ontkiemt en geworteld is.

Lees ook:  Hoe snel mag je op de vloer na egaliseren?

Een leuke toevoeging voor in je tuin, kan misschien pampasgras zijn. Deze grassoort heeft echter wel een hele tijd nodig om te kunnen groeien. Vanaf het moment dat ze volledig gegroeid zijn, heb je gegarandeerd een mooi gevulde tuin. Ben je benieuwd hoe lang deze grassoort nodig heeft om te groeien? Klik hier! Ook lees je in deze blog hoe snel andere grassoorten gemiddeld groeien.

Recent

Hoe snel kun je Instafamous worden?

18/07/2024

Hoe snel kan je een kozijn plaatsen?

17/07/2024

Hoe snel loopt een mens?

16/07/2024

Hoe snel bevriest water?

14/07/2024

Hoe snel kun je leren skiën?

10/07/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel kan je een kozijn plaatsen?

|

Hoe snel droogt beton?

|

Hoe snel is een houtkachel warm?

|

Hoe snel verdien je een warmtepomp terug?

|
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!