Hoe snel kan een vrachtwagen zich verplaatsen binnen Europa?

Dagelijks doorkruisen duizenden vrachtwagens het Europese wegennet. Het goederenvervoer per vrachtwagen is een belangrijk onderdeel van onze economie, maar hoe snel verplaatst een vrachtwagen zich eigenlijk binnen Europa? Welke factoren beïnvloeden die snelheid? In dit artikel bespreken we die factoren en welke invloed die hebben op de verplaatsing van goederen.
Op papier vs. In de praktijk
Een vrachtwagen mag op snelwegen in veel Europese landen tussen de 80 en 90 km/u rijden. In Nederland ligt de limiet op 80 km/u voor vrachtverkeer, maar in landen zoals Duitsland of Spanje kan dat oplopen tot 90 km/u. De maximale snelheid van een vrachtwagen zegt echter niet alles. In de praktijk hebben factoren zoals verkeersdrukte, rij- en rusttijden, grenscontroles en de aard van de lading invloed op hoe snel een vrachtwagen op zijn eindbestemming aankomt. Daarbij rijdt een vrachtwagen natuurlijk voor het grootste gedeelte over snelwegen, maar zal hij ook over andere wegen moeten om op de eindbestemming te komen.
Gemiddeld gezien rijdt een vrachtwagen in Europa tussen de 50 en 60 km/u. Hierbij wordt rekening gehouden met files en vertraging, wegen naast snelwegen waarop langzamer gereden wordt en pauzes waarop de vrachtwagen stilstaat. Dat betekent dat een transport van bijvoorbeeld Amsterdam naar Milaan (ongeveer 1.200 kilometer) zo’n 20 tot 24 uur in beslag neemt, verdeeld over meerdere dagen. Chauffeurs mogen namelijk niet onbeperkt rijden: volgens EU-wetgeving zijn ze verplicht om na 4,5 uur rijden minimaal 45 minuten pauze te nemen, en mogen ze per dag maximaal 9 uur rijden, uitzonderingen nagelaten.
Invloed van andere factoren
Aard van de lading
Vrachtwagens vervoeren honderden verschillende goederen. Voedsel, bouwmaterialen, chemische producten, machines en consumentengoederen behoren tot de meest vervoerde productgroepen in Europa. De lading heeft invloed op de snelheid. Een gekoeld transport met verse producten kan meer haast hebben dan een lading staalplaten en gevaarlijke stoffen kennen weer strengere regelgeving en beperkingen.
Ook het gewicht van de lading kan invloed hebben op de snelheid van de vrachtwagen. Zwaardere ladingen maken de vrachtwagen zwaarder, waardoor de gemiddelde snelheid lager ligt.
Logistieke planning
De snelheid en lading zijn niet de enige factoren waar een chauffeur rekening mee moet houden bij transport. De logistieke planning is minstens zo belangrijk. Routeoptimalisatie, inspelen op verkeersinformatie, planning van laad- en losmomenten en gebruik van digitale hulpmiddelen zoals telematica kunnen allemaal het transportproces versnellen of vertragen. Voor een ideale logistieke operatie gaat het optimaliseren van het proces door tot in het magazijn.

Veiligheid en regelgeving
In Europa gelden er strikte regels voor werk- en rusttijden, voertuigveiligheid en certificering van chauffeurs. Zoals eerder genoemd moeten chauffeurs iedere 4,5 uur verplicht pauze nemen. Ook kan een certificering voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) van toepassing zijn. Zo’n certificering toont aan dat je veilig en gezond kunt werken in risicovolle omgevingen, zoals bijvoorbeeld de logistiek. Werk je in Zuid-Nederland en wil je starten in de transportsector klik dan hier voor een VCA cursus in Limburg.
De toekomst van transport
De gemiddelde snelheid van vrachtvervoer blijft beperkt door wet- en regelgeving, veiligheid en praktische redenen. Toch zijn er innovaties die het proces steeds efficiënter maken. Denk aan platooning (vrachtwagens die in konvooi rijden), slimme verkeerssystemen en de inzet van AI in routeplanning.
Tegelijkertijd zorgen milieueisen ervoor dat niet alleen snelheid, maar ook duurzaamheid een steeds grotere rol gaat spelen in de transportsector. Elektrisch rijden, schonere motoren en CO₂-reductie zijn steeds gebruikelijker.
Er zijn steeds meer ontwikkelingen op het gebied van elektrische vrachtwagens. Naast dat elektrisch rijden nieuwe mogelijkheden biedt, zijn er echter ook uitdagingen. De uitbreiding van laadinfrastructuur in Europa zorgt ervoor dat vrachtwagens steeds langere routes kunnen rijden. Toch is de oplaadtijd van elektrische vrachtwagens nu nog een beperking ten opzichte van dieseltrucks, zeker bij langeafstandsritten.