Hoe snel groeien je spieren?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
10/02/2023
10/02/2023
|
408

Het is het doel van iedereen die naar de sportschool gaat: spieren kweken! De een ziet binnen no-time resultaat met weight gainer, terwijl het bij de ander wel heel lang lijkt te duren. De vraag is, hoe snel groeien je spieren nou écht?

Spieren opbouwen doe je niet zomaar, er zijn een aantal benodigdheden die hier besproken zullen worden.

Sporten

Ten eerste moet je natuurlijk naar de sportschool gaan. Hierbij is het belangrijk dat je een gebalanceerd schema aanhoudt, met voldoende rust voor je spiergroepen. Het is de bedoeling dat je traint met progressive overload. Wanneer je traint met zware gewichten went je lichaam langzamerhand aan dit gewicht. Progressive overload houdt in dat je je lichaam steeds een stukje verder uitdaagt door een hoger gewicht te gebruiken of door de oefening vaker te doen. Zo went je lichaam niet aan het gewicht en blijf jij je spieren uitdagen.

Voeding

Het belangrijkste onderdeel naast het sporten zelf, is je voeding. Zonder de juiste voeding wordt het heel lastig om spiermassa te creëren en zul je weinig resultaat zien.

Tijdens het sporten breek je spieren als het ware af met kleine scheurtjes. Hierna herstelt je lichaam deze scheurtjes en maakt het de desbetreffende spieren iets groter en sterker. Je lichaam kan deze spieren echter niet herstellen als het niet genoeg voedingsstoffen heeft. Een van de belangrijkste voedingsstoffen hiervoor zijn eiwitten, die bijdragen aan het spierherstel. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een eiwitrijk ontbijt, draagt dit bij aan je spiergroei. Verder kun je supplementen nemen om je voedingsstoffen verder aan te vullen zoals creatine of weight gainer.

Consistentie

Consistentie is ook belangrijk bij het sporten. Het wordt aangeraden om een duidelijk schema voor jezelf te creëren en je hier ook aan te houden. Probeer een specifiek aantal dagen per week naar de sportschool te gaan, dus niet de ene week zes keer en de week erna maar twee keer. Door je lichaam consistent uit te dagen, zul je veel meer resultaat zien en dit is dan ook belangrijk voor het verkrijgen van spiermassa.

Spieren zullen ook niet direct ontstaan vanaf het moment dat je naar de sportschool gaat. Het duurt vaak een aantal weken voordat de eerste tekens van spiergroei zullen ontstaan, verwacht dus niet dat je binnen een week resultaat zult zien, spiergroei gaat in kleine stapjes.

Manieren van eten

Tot slot gaan we het hebben over de verschillende manieren van eten bij het sporten. In het algemeen wordt dit opgedeeld in drie verschillende manieren: Bulken, cutten en maintainen.

weight gainer

Bij bulken focus je op een overschot aan voedingsstoffen. Je kijkt dus naar wat jouw lichaam op een gemiddelde dag nodig heeft en gaat hier een X aantal calorieën boven zitten. Op deze manier kom je langzaam bij en geef je je lichaam dus meer energie dan het nodig heeft, wat resulteert in de stimulatie van spiergroei en kracht. Dit kan gedaan worden door meer te gaan eten, of door supplementen zoals een weight gainer aan je dagelijkse routine toe te voegen.

Bij cutten doe je het tegenovergestelde. Je geeft je lichaam minder stoffen dan het eigenlijk nodig heeft, zodat het je vet gaat gebruiken om energie uit te halen. Bij cutten zul je dus afvallen en een lager vetpercentage krijgen, met een zo laag mogelijk verlies aan spiermassa. Normaliter volgt cutten na het bulken.

Lees ook:  Hoe snel moet je een vlek verwijderen?

Ten derde is er maintainen. Hierbij geef je je lichaam het aantal voedingsstoffen dat het nodig heeft, om zo ervoor te zorgen dat je ongeveer op hetzelfde gewicht blijft. Het doel hierbij is het behouden van de huidige fysiek en langzaam aankomen in spiermassa.

Er zijn dus een paar dingen nodig voor het laten groeien van je spieren, maar als je goed naar deze tips luistert zal je vrij snel resultaat merken. Vooral in de beginfase van het sporten zal de gemiddelde persoon relatief snel sterker worden. Maar om antwoord te geven op hoe snel ze groeien, kun je hetzelfde antwoord geven op hoe snel zink degradeert. Het is namelijk afhankelijk van best veel factoren.

Werd je enthousiast van deze blog? Bekijk dan ook onze blogs Hoe snel kun je in slaap vallen en Hoe snel rijdt een auto?

Recent

Hoe snel kun je Instafamous worden?

18/07/2024

Hoe snel kan je een kozijn plaatsen?

17/07/2024

Hoe snel loopt een mens?

16/07/2024

Hoe snel bevriest water?

14/07/2024

Hoe snel kun je leren skiën?

10/07/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel loopt een mens?

|

Hoe snel kun je leren skiën?

|

Hoe snel verslijten schoenen

|

Hoe snel gaat gellak eraf?

|
,
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!