Hoe snel gaat een trein?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
10/02/2023
10/02/2023
|
390

De snelheid van een trein heeft te maken met verschillende factoren, het ligt er namelijk aan waar de trein voor bedoeld is en wat voor soort trein het is. De gemiddelde snelheid van de welbekende NS-trein is 90 km per uur inclusief stops bij stations.

Met de trein op werkvakantie

Treinen in Nederland

Een trein is er in verschillende soorten en maten. Er zijn twee soorten vervoer: vrachtvervoer en personenvervoer. Vrachtvervoer gebeurt met andere treinen dan het personenvervoer. De goederentrein vervoert het vracht, deze treinen zijn vaak lang en bestaan uit meerdere wagons en één locomotief. Voor personenvervoer hebben we in Nederland meerdere treinen, onder andere de sprinter en de intercity’s.

De sprinter is een trein dat trajecten rijdt met veel stopplaatsen op korte afstanden. Deze trein kan niet harder dan 140 km/u. Deze snelheid heeft te maken met de drukte op de Nederlandse spoorwegen en op sommige plekken kunnen de sporen een hogere snelheid niet aan.

De intercity is een trein dat trajecten rijdt van stad naar stad. Deze trein heeft een gemiddelde snelheid tussen de 100 en 120 km/u.

Snelste trein van de wereld

Wist je dat de snelste trein van de wereld een snelheid van 581 km/u kan halen? Deze trein heet de Maglev-trein en rijd op magneetbanen. De snelste trein van de wereld komt uit Japan. Op de tweede plek van snelste treinen staat de Franse TGV150 en kan maar liefst 573 km/u.  Deze trein rijdt op wielen.

Waarom reizen we met de trein?

We gebruiken de trein om van locatie A naar locatie B te komen. In Nederland wordt veel gereisd met het openbaar vervoer. We kiezen vaak voor de trein omdat het gemakkelijk is, er zitten voordelen aan zoals: geen files, sneller bij je bestemming en geen aanschafkosten. Als je wil weten of je sneller met een auto bent dan met de trein kun je het artikel ‘Hoe snel rijdt een auto ‘ lezen, en deze twee vergelijken.

Met de trein naar het buitenland

Tegenwoordig kun je met een trein naar het buitenland reizen, deze trein vertrekt vanuit een aantal steden in Nederland naar bijvoorbeeld Parijs, Brussel, Berlijn of London. De trein is ideaal om te reizen naar het buitenland omdat je in de trein kunt werken, studeren of je socialmediakanalen bijhouden. Zo kun je je treinreis combineren met een werkvakantie of stedentrip. Vaak is de prijs van zo’n treinkaartje goedkoper dan een vliegticket en de reistijd is ongeveer hetzelfde (inclusief de tijd dat je op de luchthaven moet zijn).

Werkvakantie, stedentrip of dagje uit

Voor welke doeleinden wordt de trein het meeste gebruikt? De meeste mensen gebruiken de trein om ergens op visite te gaan, daarnaast gaan er natuurlijk ook veel mensen met de trein naar het werk of naar school. In het weekend wordt de trein het meeste gebruikt om naar evenementen te gaan of voor een gezellig stedentripje. Zakelijke of beroepsmatige doeleinden is ook een reismotief, maar dan wordt het meestal gecombineerd met een werkvakantie.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook zeker onze blog over Hoe snel maak je winst als bedrijf?

Lees ook:  Hoe snel kun je je rijbewijs halen?

Bekijk anders ook onze blog over Hoe snel zet je zelf een kastje in elkaar?

Recent

Hoe snel kun je je spiritueel ontwikkelen?

06/02/2024

Hoe snel groeit een baard?

24/01/2024

Hoe snel kun je afvallen bij je buik?

22/01/2024

Hoe snel groeit een vijgenboom?

17/01/2024

Hoe snel kunnen slangen bewegen?

16/01/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel kun je zelfverzekerd achter het stuur zitten?

|

Hoe snel je auto in de winter op te warmen

|

Hoe snel mag je in België rijden?

|
,

Hoe snel herken je strikvragen?

|
,
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!