Hoe snel werken zonnepanelen?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/10/2022
11/10/2022
|
189

Zonnepanelen lijkt de oplossing voor het energieverbruik. Vooral in de periode, waarin de prijs van energie erg hoog is vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Maar zijn zonnepanelen wel echt rendabel en hoe lang duurt het voordat de zonnepanelen waarde opleveren? In deze blog lees je hoe snel zonnepanelen werken.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit verschillende lagen. De verschillende lagen absorberen verschillende lichtstraaltjes. De geabsorbeerde lichtdeeltjes bewegen tussen verschillende lagen binnen het zonnepaneel. Doordat deze verschillende lichtstraaltjes bewegen tussen de verschillende lagen, ontstaat er elektrische spanning. Deze elektrische spanning zorgt uiteindelijk voor energie. De stroom die de zonnepanelen stat gelijk aan “gelijkstroom”. De “gelijkstroom” zal eerst omgezet moeten worden naar “wisselstroom”, voordat deze stroom gebruikt kan worden. Dit wordt gedaan door de omvormer. Vanuit de zonnepanelen loopt er een kabel naar de omvormer. Vanuit de omvormer loopt er vervolgens een kabel naar de meterkast.

Van zonlicht naar energie

Het proces van zonlicht naar energie, bestaat uit drie stappen. Als eerst wordt er stroom opgewekt bij de zonnepanelen. De stroom die opgewekt is “gelijkstroom”. De “gelijkstroom gaat via een kabel naar de omvormer. De omvormer omvormt de “gelijkstroom” naar “wisselstroom”. De wisselstroom gaat via een kabel naar de meterkast. De kabel wordt aangesloten op een vrije groep. Wanneer dit is gebeurd kan de stroom worden gebruikt.

Hoe lang duurt het voordat een zonnepaneel de waarde heeft terugverdiend?

Er zijn vier factoren die invloed hebben om de waarde van de zonnepanelen terug te verdienen. De volgende vier factoren hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen:

Kosten voor de aanschaf en installatie

De aanschaf en installatie van zonnepanelen is per bedrijf verschillend. Het hangt er dus vanaf, bij welk bedrijf de aanschaf van de zonnepanelen is geweest. Het is bij de aanschaf ook belangrijk van zonnepanelen te letten op bijkomende kosten. Hierbij te denken aan de omvormer, bekabeling, installatie en de aanleg van een extra elektriciteitsgroep.

De stroomprijs voor terug geleverde energie

Het kan zijn dat je meer stroom opwekt, dan je verbruikt. Dan wordt deze stroom automatisch teruggekeerd aan het elektriciteitsnet. Dit noemt men ook wel salderen. Bij de jaarafrekening ontvang je een prijs voor de terug geleverde stroom. Iedere leverancier heeft een andere prijs over voor de extra stroom die wordt opgewekt. Het hangt dus ook af van de energieleverancier waar je bent aangesloten.

De zonuren

Niet elke dag leveren de zonnepanelen evenveel stroom op. Dit hangt af met het licht dat geabsorbeerd wordt. Wanneer er veel zonuren zijn, zal er ook meer stroom worden opgewekt.

Kwaliteit, garantie en levensduur van zonnepanelen en omvormer

Niet elke zonnepaneel kent dezelfde kwaliteit. Een voorbeeld van een kwalitatief goede zonnepaneel is de Canadian Solar. De Canadian Solar zonnepaneel is een van de kwalitatief beste op de markt. Dit komt door de dubbele beglazing van het zonnepaneel. De zonnepanelen zijn bestand tegen de zwaarste hagel- en zandstromen. Naast de kwaliteit is het ook goed om te letten op de garantie en levensduur van de zonnepaneel. Als er slijtage optreedt, zal het vermogen teruglopen bij het zonnepaneel.

Lees ook:  Hoe snel hang je een lamp op?

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog een duidelijker beeld hebt gekregen bij de zonnepaneel. Het is niet algemeen bepaald, wanneer je de waarde van de zonnepaneel hebt terugverdiend. Dit hangt samen met meerdere factoren.

Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “hoe snel rijdt een auto"

Recent

Hoe snel worden klinische verpakkingen ontworpen en geproduceerd?

16/05/2024

Hoe snel is een tosti-ijzer warm genoeg

15/05/2024

Hoe snel kun je geurtjes uit je huis verwijderen?

13/05/2024

Hoe snel is een loodgieter ter plaatse

30/04/2024

Hoe snel degradeert zink?

29/04/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel moet je raamdecoratie vervangen?

|

Hoe snel verlaten inbrekers een huis?

|

Hoe snel kun je verhuizen?

|

Hoe snel ontkiemt graszaad?

|
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!