Hoe snel verdwijnt een litteken?


Littekens kunnen een blijvende herinnering zijn aan een ongeluk, operatie of ziekte. Ze kunnen zowel fysiek als emotioneel invloed hebben op ons leven. Over het algemeen houd je een wat lichtere huid over en is het litteken niet pijnlijk. Het kan dan tot ongeveer twee jaar duren voordat het litteken verdwenen is. Soms kan het echter zo zijn dat het lichaam anders reageert op de beschadiging. Het kan dan pijn doen of het kan je beweeglijkheid inperken. Ook kan het litteken als lelijk worden ervaren, waardoor iemand zich ervoor schaamt en minder lekker in zijn vel zit.
Veel mensen vragen zich daarom ook af: hoe snel verdwijnt een litteken eigenlijk? En hoe kunnen we dit proces versnellen? In dit artikel gaan we deze vragen beantwoorden.
Het natuurlijk proces van littekenherstel
Het lichaam heeft een geweldig vermogen om zichzelf te genezen. Wanneer de huid wordt beschadigd, start het lichaam direct een proces om de wond te genezen. Dit proces bestaat uit drie fasen: ontsteking, proliferatie en rijping. De rijpingfase kan maanden tot zelfs jaren duren. Dit is afhankelijk van de ernst van de wond. Gedurende deze tijd zal het litteken langzaam vervagen, maar het zal waarschijnlijk nooit volledig verdwijnen.
Verschillende soorten littekens
Littekens ontstaan wanneer de huid zichzelf herstelt na een wond of beschadiging, maar ze kunnen sterk variëren in vorm en uiterlijk. Vlakke littekens zijn het meest voorkomend en vervagen meestal vanzelf. Hypertrofische littekens zijn verdikt en rood, maar blijven binnen de oorspronkelijke wondgrens. Keloïden groeien daarentegen buiten de wondranden en kunnen pijnlijk zijn.
Atrofische littekens liggen juist dieper in de huid en komen vaak voor bij acne of waterpokken. Contractuurlittekens ontstaan meestal na brandwonden en trekken de huid samen, wat bewegingsproblemen kan veroorzaken. Behandelingen verschillen per type litteken
De rol van littekencrème
Een van de meest effectieve manieren om het genezingsproces van littekens te versnellen is het gebruik van een goede littekencrème. Deze crèmes bevatten ingrediënten die de huid hydrateren en de productie van collageen stimuleren. Dit is nodig is voor de vorming van nieuw huidweefsel. Gebruik regelmatig littekencrème, want daarmee kan je het uiterlijk van het litteken aanzienlijk verminderen en de huid soepeler en minder zichtbaar maken. Het is belangrijk dat je je hierover laat informeren bij de drogist of apotheek. Zo weet je zeker dat je een crème hebt die bij jouw wond past.
Het belang van goede wondverzorging
Goede wondverzorging is van belang om de vorming van littekens te minimaliseren. Zo is het erg belangrijk dat je de wond goed schoonhoudt, want daarmee kun je infecties voorkomen. Daarnaast is het van belang om de wond te bedekken met een verband, zodat er zo min mogelijk vuil in terechtkomt. Ook kan een goede wondzalf helpen om de huid soepel te houden. Dit kan allemaal bijdragen aan een betere wondgenezing en minder littekenvorming.

Behandelingen bij blijvende littekens
Behandelingen kunnen bijvoorbeeld siliconengel, lasertherapie, chirurgische ingrepen of microneedling zijn. Hoewel veel littekens met de tijd vervagen, kunnen ze voor sommigen een bron van ongemak zijn. In dat geval is het raadzaam een huidtherapeut of dermatoloog te raadplegen om te bespreken welke behandeling het beste past bij het litteken en de persoonlijke situatie.
Een veelgemaakte fout: te vroeg stoppen met littekenverzorging
Een veelgemaakte fout in de verzorging van littekens is te vroeg stoppen met de behandeling. Veel mensen denken dat zodra de wond gesloten is, ze kunnen stoppen met de verzorging. De rijpingfase van het litteken vindt echter plaats nadat de wond gesloten is. Het kan maanden tot jaren duren voordat het litteken volledig is genezen. Daarom is het belangrijk om de littekenverzorging voort te zetten, zelfs nadat de wond gesloten is.