Hoe snel moet je raamdecoratie vervangen?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
25/04/2024
25/04/2024
|
44

Raamdecoratie speelt een onderbelichte rol in het bepalen van de sfeer, stijl, functionaliteit en lichtinval van een ruimte. Of het nu gaat om jaloezieën, gordijnen of shutters, na verloop van tijd kunnen ze tekenen van slijtage gaan vertonen. Er zijn meerdere factoren die de levensduur bepalen, maar hoe snel moet je eigenlijk raamdecoratie vervangen? In deze blog zullen we die vraag beantwoorden en handige tips geven voor een snelle vervanging.

De levensduur van raamdecoratie

De snelheid waarmee je raamdecoratie moet worden vervangen, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type en de specifieke omstandigheden waaraan het wordt blootgesteld. Gemiddeld gaat raamdecoratie 10 jaar mee. Hier onder bespreken we de levensduur van de populairste type raamdecoratie zodat je per type een beter inzicht krijgt in wanneer het tijd is voor vervanging.

Klassieke gordijnen

Dit type gordijn is bij iedereen bekend. De klassieke gordijnen bestaan uit grote lappen stof die aan een horizontale roede worden gevestigd. Ze bestaan in allerlei kleuren, patronen, maten en diktes. De levensduur van gordijnen varieert heel sterk, maar kwaliteitsgordijnen kunnen, met goed onderhoud, makkelijk 10 jaar of langer meegaan.

Rolgordijnen

Rolgordijnen sluit je door ze naar beneden te rollen. Je kunt zelf bepalen hoeveel licht en inkijk je binnenlaat. Rolgordijnen bestaan uit verschillende soorten: transparant, lichtdoorlatend of verduisterend. De meeste rolgordijnen open en sluit je handmatig met een koord of ketting, maar je kunt ook kiezen voor een elektrische afstandsbediening. Afhankelijk van de kwaliteit en het onderhoud kunnen rolgordijnen tussen de 5 en 8 jaar meegaan.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn horizontale stroken gemaakt van kunststof, aluminium of hout en staan bekend om hun duurzaamheid. Je opent en sluit deze met een koord en je kunt spelen met de lichtinval. Het is een veel gekozen optie, omdat ze makkelijk zijn om schoon te maken dan andere soort raamdecoratie. . De levensduur kan variëren afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit. Luxaflex is het bekendste merk jaloezieën. Met regelmatig onderhoud kunnen ze een levensduur van 10 jaar bereiken.

Shutters

Shutters zijn ideaal voor speciale raamvormen, passen in elk interieur, zijn kindvriendelijk én gaan heel lang mee. Het enige nadeel aan shutters: het prijskaartje. Shutters zijn heel prijzig, maar het is een investering dat het zeker dubbel en dwars waard is. En er zijn veel verschillende soorten shutters, waaronder verschuifbare shutters, PVC-shutters en aluminium shutters.

Tips voor een langere levensduur

Oké, we weten nu hoe lang raamdecoratie meegaat en dat je zelf ook een belangrijke rol speelt in de levensduur er van. Maar hoe zorg je er nu zelf voor dat je raamdecoratie zo lang mogelijk mee gaat? We geven je vier belangrijke tips.

Kies kwaliteit boven prijs

We begrijpen dat goedkope raamdecoratie aantrekkelijk is voor je portemonnee, maar investeren in kwaliteit zorgt ervoor dat je raamdecoratie veel langer meegaat. Zoals we al hebben gelezen in deze blog, zorgen hoogwaardige kwaliteit materialen voor een langere levensduur.

Regelmatig onderhoud

Je raamdecoratie regelmatig reinigen is belangrijk om de raamdecoratie mooi te houden. Gordijnen moeten gewassen of gestoomd worden, terwijl jaloezieën en rolgordijnen baat hebben bij regelmatig afstoffen en afnemen met een vochtige doek. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het materiaal van je raamdecoratie en op basis daarvan je schoonmaakmiddel uitkiest. Wil je weten hoe je jouw raamdecoratie schoonmaakt? Lees dan de voorschriften en schoonmaakinstructies van je raamdecoratie of vraag advies bij de winkel waar je de raamdecoraties hebt aangeschaft.

Lees ook:  Hoe snel valt een kind in slaap?

Zorg voor een goede montage

Een goede montage van je raamdecoratie is essentieel. Zware gordijnen ophangen aan een gipsplafond is geen succes. De kans dat de roede loslaat en het plafond mee naar beneden valt, is groot. Bevestig de raamdecoratie op je juiste manier en zorg dat het systeem stevig bevestigd is. Ben je zelf niet zo handig? Dan is het verstandig om te kiezen voor de meet- en montageservice. Professionele monteurs geven niet alleen advies over hoe je gordijnen kunt opmeten, maar zorgen er ook voor dat de raamdecoratie er netjes bijhangt (en blijft hangen).

Raamdecoratie gaat dus gemiddeld zo’n 10 jaar mee. Door juiste keuzes te maken en goed onderhoud kun je ervoor zorgen dat het nóg langer meegaat. Jij bent dus zelf ook verantwoordelijk voor de levensduur. Behandel je raamdecoratie met zorg en het zal lang bijdrage leven aan de sfeer en comfort in je huis.

Meer blogs lezen? Lees dan nu hoe snel gaat de werking van zonnepanelen achteruit of hoe snel gaat de snelste elektrische auto.

Recent

Hoe snel worden klinische verpakkingen ontworpen en geproduceerd?

16/05/2024

Hoe snel is een tosti-ijzer warm genoeg

15/05/2024

Hoe snel kun je geurtjes uit je huis verwijderen?

13/05/2024

Hoe snel is een loodgieter ter plaatse

30/04/2024

Hoe snel degradeert zink?

29/04/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel verlaten inbrekers een huis?

|

Hoe snel kun je verhuizen?

|

Hoe snel ontkiemt graszaad?

|

Hoe snel stijgt de waarde van een woning?

|
,
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!