Hoe snel kun je een nieuwe sport leren?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
15/01/2024
15/01/2024
|
117

Een nieuwe sport leren is een uitdaging waar velen zich in kunnen vinden. Of het gaat om de verbetering van je conditie of het vinden van een nieuwe hobby, niet elke sport gaat je gemakkelijk af. Maar hoe snel kun je dan een nieuwe sport leren? In deze blog geven we jou antwoord op deze vraag aan de hand van factoren die hierop van invloed zijn.

Factoren die beïnvloeden hoe snel je een nieuwe sport leert

Het tempo waarin je een nieuwe sport leert verschilt per individu. Het is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn de meest bepalende:

 1. Voorkennis. Je bestaande kennis kan veel bepalen in het tempo bij het leren van een nieuwe sport. Als je al ervaring hebt met de sport, leer je meestal sneller. Als je bijvoorbeeld ervaring hebt met tennissen, zal het aanleren van badminton gemakkelijk zijn. Beide sporten komen namelijk in veel vaardigheden overeen.
 2. Begeleiding. Een andere factor die de snelheid bepaalt is de kwaliteit van je begeleiding. Een ervaren instructeur helpt je de correcte technieken te leren en de slechte te vermijden. Ook kunnen ze je motiveren en je waardevolle feedback meegeven. Als je een slechte begeleider hebt is hier geen sprake van en kan het langer duren voor je de nieuwe sport leert.
 3. Frequentie van trainen. De frequentie van je trainingen is ook van invloed op je leersnelheid. Regelmatig blijven oefenen helpt het best om nieuwe skills te ontwikkelen. Als je sporadisch traint, zal het langer duren voordat je de sport onder de knie hebt. Hierbij duurt ook je spiergroei langer.
 4. Leeftijd. Er wordt vaak gezegd dat jongvolwassenen sneller nieuwe vaardigheden leren dan oudere mensen. Dit komt doordat jongere mensen zich sneller aanpassen aan nieuwe informatie.

De exacte tijd die nodig is om een nieuwe sport te leren

Hoewel over het algemeen de eerder benoemde factoren van invloed zijn, zijn er enkele richtlijnen betreft de leersnelheid.

 1. Basisvaardigheden. Het aanleren van basisvaardigheden neemt meestal de minste tijd in beslag. De gemiddelde richtlijn hiervoor is meestal 20 tot 30 uur. Onder basisvaardigheden verstaan we het begrijpen van de regels en het aanleren van belangrijke technieken. Kortom, het ontwikkelen van een basisniveau.
 2. Gemiddelde beheersing. Streef je naar een gemiddeld niveau van beheersing? Dit duurt meestal 100 tot 200 uur. Dit wil zeggen dat je meer ontwikkelt dan de basistechnieken. Ook ontwikkel je strategisch inzicht waarmee je een basisniveau van presteren bereikt.
 3. Expertniveau. Het bereiken van het niveau van een expert vraagt veel tijd en toewijding. Om dit niveau te bereiken ben je wellicht wel jaren bezig. Zo was Rome ook niet in één dag gebouwd.

Snel een nieuwe sport leren met deze tips

Als je het leertempo wilt versnellen, hebben we enkele tips die je hier wellicht bij kunnen helpen:

 • Wees realistisch. Begin met het stellen van realistische doelen. Enkel op deze manier bereik je doelen in haalbare stappen.
 • Zoek goede begeleiding. Ga op zoek naar ervaren coaches die je kunnen begeleiden tijdens het leerproces. Vooral persoonlijke begeleiding is hierbij aan te raden. Hierbij gaat alle aandacht namelijk naar jou in plaats van een groep. Als je nog niet weet of je voor persoonlijke begeleiding open staat, kan je tot die tijd terecht bij een sportschool.
 • Train regelmatig. Door consistent te trainen blijf je herhalen.
 • Vraag om feedback. Vraag om een terugkoppeling van feedback aan je begeleider. Met het toepassen van deze feedback leer je het snelst.
Lees ook:  Hoe snel groeien je spieren?

Hoe snel je een nieuwe sport leert, hangt dus af van allerlei factoren. Zolang je gemotiveerd hebt en je toewijding aan de sport toont, komt het zeker goed. We wensen je veel sportplezier! Vond je deze blog interessant? Lees dan: hoe snel kun je afvallen bij je buik?

Recent

Hoe snel worden klinische verpakkingen ontworpen en geproduceerd?

16/05/2024

Hoe snel is een tosti-ijzer warm genoeg

15/05/2024

Hoe snel kun je geurtjes uit je huis verwijderen?

13/05/2024

Hoe snel is een loodgieter ter plaatse

30/04/2024

Hoe snel degradeert zink?

29/04/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel kun je fietsen?

|

Hoe snel herstel je van een whiplash?

|
,

Hoe snel groeien je spieren?

|
,

Hoe snel schiet een gelblaster?

|
,
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!