Hoe snel mag je in België rijden?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
22/08/2023
22/08/2023
|
259

Het is geen geheim dat België beroemd is om zijn chocolade, bier en prachtige kastelen. Maar als je de Belgische wegen wilt verkennen, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de snelheidslimieten. In dit artikel gaan we dieper in op hoe snel je in België mag rijden en de uitzonderingen die er van toepassing zijn, zodat jij met een gerust hart op weg kan naar je vakantie in de Ardennen.

Snelheid aanpassen aan deze factoren

De snelheid die je in België mag rijden worden aangepast aan een aantal factoren:

  • De staat van je voertuig
  • De staat van de weg
  • De lading van je voertuig
  • De verkeersdrukte op het moment
  • Het zicht
  • Andere weggebruikers
  • De weersomstandigheden van dat moment en de laatste uren

Deze basisregels gelden eigenlijk voor alle bestuurders op de Belgische weg, dus ook voor fietsers en bromfietsers.

Hoe snel mag je in België rijden op autosnelwegen?

Hoe snel mag je in België rijden per gewest?

België is opgedeeld in drie gewesten en hoe snel je in België mag rijden, is ook deels afhankelijk van in welk gewest je rijdt. In Vlaanderen mag je bijvoorbeeld binnen de bebouwde kom maximaal vijftig kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dit maximaal zeventig kilometer per uur. In Wallonië mag je binnen de bebouwde kom ook maximaal vijftig kilometer per uur rijden en buiten de bebouwde kom negentig kilometer per uur. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mag je maar dertig kilometer per uur binnen de bebouwde kom rijden en buiten de bebouwde kom maximaal zeventig. Op de autosnelwegen mag je maximaal 120 kilometer per uur rijden, mits er sprake is van minimaal twee rijbanen die in het midden gescheiden worden door een middenberm.

Hoe snel mag je in België rijden per voertuig?

De snelheidslimieten op de autosnelweg van 120 kilometer per uur gelden alleen voor personenauto’s. Bussen en vrachtwagens mogen er maximaal 90 kilometer per uur rijden. Op wegen waar de rijbanen van elkaar gescheiden worden met wegmarkeringen geldt dat personenauto’s, zwaardere voertuigen en bussen 70 kilometer per uur mogen rijden. De vrachtwagens die meer wegen dan 7500 kilogram, die mogen slechts 60 kilometer per uur rijden. Lees dus goed na hoe snel je auto gaat na chiptuning.

Uitzonderingen snelheidslimiet

Voor andere wegbestuurders gelden andere snelheidsbeperkingen. Een klasse A bromfiets mag niet sneller rijden dan 25 kilometer per uur. Een klasse B bromfiets mag maximaal 45 kilometer per uur rijden. Op sommige plekken moet je soms toch langzamer rijden dan de normale regels of je mag juist sneller rijden. Dit wordt echter aangegeven met een verkeersbord. Een prima voorbeeld hiervan is de 30 kilometer zones of woonerven.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook eens hoe snel je je rijbewijs kunt halen of hoe snel een bericht viraal kan gaan.

Hoe snel mag je in België rijden in Brussel?
Lees ook:  Hoe snel werkt een wormenkuur bij een hond?

Recent

Hoe snel worden klinische verpakkingen ontworpen en geproduceerd?

16/05/2024

Hoe snel is een tosti-ijzer warm genoeg

15/05/2024

Hoe snel kun je geurtjes uit je huis verwijderen?

13/05/2024

Hoe snel is een loodgieter ter plaatse

30/04/2024

Hoe snel degradeert zink?

29/04/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel worden klinische verpakkingen ontworpen en geproduceerd?

|

Hoe snel is een tosti-ijzer warm genoeg

|

Hoe snel kun je geurtjes uit je huis verwijderen?

|

Hoe snel is een loodgieter ter plaatse

|
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!