Hoe snel groeit Lavendel?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
28/06/2024
28/06/2024
|
42

Ben jij ook zo’n plantenliefhebber en sta je maar al te graag in de tuin te tuinieren? Dan is deze blog helemaal voor jou! In deze blog staat de prachtige plant lavendel centraal. We vertellen je alles over hoe deze plant het beste te planten is, zodat jij ervan kunt genieten in de tuin. Een veel gestelde vraag is ‘’hoe snel groeit lavendel’’ dat is de eerste vraag die we zullen behandelen. Lees snel door!

Dit is hoe snel lavendel groeit

Hoe snel groeit lavendel? Een lavendelstruik is snelgroeiend en wordt 40 tot 50 cm breed. Je hebt er 3 per meter nodig om een mooie haag te kunnen vormen. Als je van plan bent om een groot oppervlakte vol te planten, kun je 6 tot 9 planten zetten. Bij 6 planten duurt het langer, maar bij 9 planten kun je redelijk snel de ideale haag snoeien.

De beste verzorging voor lavendel

Om van een prachtige lavendelstruik te genieten is het van belang om op de hoogte zijn van de juiste verzorging. We zullen dieper ingaan op de beste periode om te planten, bemesting, het geven van water en het stekken van lavendel.

De beste plant-periode

In principe kan de lavendel het gehele jaar door geplant worden. Echter bestaat er voor deze plant een beste periode. Dit is namelijk de periode wanneer de grond nog warm is. Als je dus lavendel plant in het voorjaar of najaar, maak je gebruik van de beste periode.

Bemesting van lavendel

Velen planten hebben de behoefte aan specifieke meststoffen om te kunnen groeien. De betreffende stof voor lavendel bij bemesting bevat voornamelijk kalium. Kalium is een belangrijke stof voor lavendel, want hieraan heeft de plant voornamelijk zijn kleur aan te danken. Een van de meest bekende eigenschappen van kalium is namelijk dat het bij planten voor een diepe kleur van de bloemen zorgt. Ook biedt het de plant weerstand tegen ziektes.

Een ander feitje aanvullend op de vraag ‘’hoe snel groeit lavendel?’’ is dat lavendel sneller groeit op kalkrijke gronden. Gebruik bij het planten van lavendel dus veel kalk.

Het geven van water

Hoe snel groeit lavendel als we het hebben over het geven van water? Bij vele planten geldt het dat ze sterven zodra ze te weinig water krijgen. Bij lavendel geldt dit andersom. Voor deze plant geldt namelijk dat je bijna nooit water mag geven. Bij te veel water zal de lavendel sterven. Ook in de meest droge periodes van het jaar is het onnodig om meer water te geven aan de plant. De enige momenten wanneer de lavendel water hoort te krijgen is tijdens de lente en de zomer.

Lavendel stekken: een stappenplan

Ben je van plan om lavendel te stekken? Houd dan de periode van juli tot maximaal oktober aan. Houd hierbij wel in gedachten dat lavendel na 3 jaar steeds sneller verhout. Dit komt doordat de groei van lavendel na maximaal 3 jaar weer zal tegenvallen. Dit zijn de stappen die jij moet nemen om lavendel op een juiste manier te stekken:

  1. Vul twee gelijke bakjes aan met doorlatende potgrond en vul hierbij zand en grit aan.
  2. Vervolgens knip je stukjes van de lavendel af. Hierbij mag je 5 tot 8 cm als maatstaf gebruiken. Verwijder de blaadjes aan de zijkant en snijd vervolgens de onderkant schuin.
  3. Plaats de stekjes in de bakjes tot aan het eerste blaadje.
  4. Plaats de stekjes gedeeltelijk in de schaduw en zorg ervoor dat je ze vochtig houdt. Nogmaals: lavendel zal sterven door te veel water, maar geef ze ook niet te veel water tegen het vormen van schimmel.
Lees ook:  Hoe snel heeft een auto een beurt nodig?

Zo gemakkelijk kan het dus zijn om lavendel te stekken. Als je bovenstaande stappen neemt, kun je binnen 1 tot 2 maanden verwachten dat het stekje wortels zal krijgen. Na maximaal 2 maanden kunnen de stekjes worden overgezet én als je goed hebt opgelet kun je ze in de tuin gaan uitplanten vanaf juni. Wij hopen dat de vraag ‘’hoe snel groeit lavendel?’’ voor jou is opgelost en dat je snel mag genieten van een kleurrijke tuin! Ben je benieuwd naar meer toevoegingen van planten in jouw tuin? Bekijk dan ook eens meer over de klimop of de Toscaanse variant ervan, de Toscaanse jasmijn.

Recent

Hoe snel kun je Instafamous worden?

18/07/2024

Hoe snel kan je een kozijn plaatsen?

17/07/2024

Hoe snel loopt een mens?

16/07/2024

Hoe snel bevriest water?

14/07/2024

Hoe snel kun je leren skiën?

10/07/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel kun je Instafamous worden?

|

Hoe snel bevriest water?

|

Hoe snel werkt een edelsteen?

|

Hoe snel kun je leren dansen

|
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!