Hoe snel groeit een baard?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
24/01/2024
24/01/2024
|
30

Baardgroei is een veelbesproken onderwerp onder mannen. Sommige mannen zijn gezegend met een volle baard die in een heel snel lijkt te groeien en altijd in model zit, terwijl anderen geduldig moeten wachten voordat ze zelfs maar een bescheiden stoppelbaard krijgen. Het is natuurlijk iets wat je gehele gezicht aanpast, maar hoe snel groeit een baard eigenlijk en wat beïnvloedt dit groeiproces? In deze blog gaan we dieper in op enkele van deze punten.

De groeicyclus van een baard

Bij het groeien van baardharen is het belangrijk dat we eerst beginnen bij de basis van haar in het algemeen. Zo zijn er 3 soorten fasen waar haar doorheen gaat. We hebben de groeifase, overgangsfase en de rustfase. De snelheid van baardgroei wordt grotendeels bepaald door de duur van de anagene fase oftewel de groeifase. Mannen met een langere anagene fase hebben doorgaans sneller groeiende baarden. Genetica speelt hierbij een grote rol, want dit bepaalt hoelang de groeifase van jouw baard zal zijn.

Gemiddelde snelheid waarop een baard groeit

Hoewel de groeisnelheid van baardhaar sterk varieert, groeit baardhaar doorgaans ongeveer tussen de 0,5 en 1,25 cm per maand. Dit betekent dan ook dat je in een jaar tijd ongeveer 15 centimeter aan baardhaar kan laten groeien, echter kan dit verschillen als je last hebt van vertraagde haargroei.

Invloed van leeftijd en hormonen

Leeftijd speelt natuurlijk een belangrijke rol in de snelheid van baardgroei. Jongere mannen hebben vaak een langere anagene fase en kunnen daardoor sneller een volle baard ontwikkelen. Naarmate mannen ouder worden zal de haargroei en groeisnelheid afnemen. Dit geldt dan voor alle soorten haren zoals op je hoofd, snor, wimpers en onder andere baard. Naast de leeftijd speelt testosteron een cruciale rol bij de ontwikkeling van baardgroei. Mannen met hogere niveaus van testosteron hebben doorgaans meer gezichtshaard en kunnen sneller een volle baard laten groeien. Dit verklaart dan ook waarom de groeisnelheid van baardhaar sterk kan variëren tussen individuen. Zo kan het dus ook zijn dat er mensen zijn wat wel een snelle groeisnelheid hebben, maar er toch voor kiezen om de baard weg te halen. Dit kan door verschillende redenen komen zoals ze vinden het niet fijn, werk of de partner vindt het niet fijn. Zo zal het voor iedereen altijd anders zijn. Dat maakt dan ook geen verschil, want iedereen moet doen wat die persoon fijn vindt.

Tips om baardgroei te stimuleren

Het is natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen, maar er zijn altijd manieren om te proberen dat de baard sneller zal groeien. Zo is het belangrijk dat je een gebalanceerd dieet eet met voldoende eiwitten, vitamines en mineralen. Zo zal stress de groei van je baardhaar vertragen. Het is dan ook aan te raden om zoveel mogelijk stress te ontwijken en eventuele slaaptechnieken te gebruiken om tot rust te komen. Het is belangrijk dat je voldoende slaapt, want een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde haargroei. Het vergt natuurlijk ook een beetje geduld, want aangezien een baard tussen de 0,5 cm en 1,25 cm groeit per maand is het logisch dat het niet meteen heel lang wordt. Zo moet je er rustig de tijd voor nemen en het laten groeien, maar het blijft ook belangrijk om je baard goed te blijven verzorgen. Dit kan je door middel van bepaalde middelen zoals een baardolie doen.

Lees ook:  Hoe snel werkt een wormenkuur bij een hond?

Recent

Hoe snel kun je je spiritueel ontwikkelen?

06/02/2024

Hoe snel kun je afvallen bij je buik?

22/01/2024

Hoe snel groeit een vijgenboom?

17/01/2024

Hoe snel kunnen slangen bewegen?

16/01/2024

Hoe snel kun je een nieuwe sport leren?

15/01/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel kun je afvallen bij je buik?

|

Hoe snel groeit een vijgenboom?

|

Hoe snel kunnen slangen bewegen?

|

Hoe snel groeit gras?

|
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!