Hoe snel groeit bamboe?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
11/12/2023
11/12/2023
|
195

Bamboe, een plant die je steeds vaker ziet om je heen net zoals palmbomen. In de tuin of bij het gebruik van meubels maken. Een veelzijdige plant die veel wordt gebruikt in het dagelijks leven. Bamboe is een plant met unieke eigenschappen. Zo vertellen we je meer over de groei van bamboe, waar de bamboe groeit en de eigenschappen van bamboe. Want hoe snel groeit bamboe? Dat lees je hier!  

Hoe snel groeit bamboe?

Bamboe is kenmerkend voor zijn unieke groei eigenschappen. Er zijn veel verschillende soorten bamboe en elke soort heeft weer andere groei eigenschappen. Zo kan de groeisnelheid van bamboe uiteenlopen van 5 cm tot 91 cm per dag. Dit maakt de bamboe de snelst groeiende plant ter wereld. In tegenstelling tot de olijfboom, die groeit minder hard per jaar. Lees hier meer informatie. Wanneer de grond perfect is en onder goede klimaatomstandigheden kan de groeisnelheid van 91 cm per dag worden bereikt. Niet iedere bamboe kan zo snel groeien op een dag, maar het is wel mogelijk. De bamboe staat zelfs in het Guinnes World Records met een wereldrecord van 91 cm per dag (0,00003 km/h) vastgelegd in het Verenigd Koninkrijk.

Omdat de bamboe zo snel kan groeien, kan deze plant heel erg hoog worden. De grootste bamboesoort is de Dendrocalamus. Wist je dat deze bamboesoort tot wel 40 meten hoog kan worden?

Waar groeit bamboe?

Bamboe houdt van een tropisch en subtropisch klimaat. Hierdoor groeit bamboe in de volgende continenten in het wild: in het zuiden van Noord-Amerika, Afrika, Azië, Australië en Zuid-Amerika. Doordat ze in een tropisch of subtropisch klimaat leven kunnen ze in erg extreme omstandigheden leven. Sommige bamboesoorten groeien zelfs op 4000 meter hoogte in de Himalaya en in de Andes gebergtes. In de hoge gebergtes kan de temperatuur zelfs zakken tot -20 °C. Ook kan de plant zijn weg goed vinden in het Amazoneregenwoud, want hij kan ook tegen extreme droogte en vochtigheid.

Bamboe eigenschappen

Zoals we al eerder zeiden heeft de bamboe unieke groei eigenschappen, naast deze eigenschappen is er nog een andere eigenschap zoals duurzaamheid en zijn sterkte. Hieronder lees je meer informatie over de eigenschappen.

Duurzaamheid

Alle planten en bomen nemen CO₂ uit de lucht op, alleen de bamboe is hierin speciaal. Want hij neemt iets beter CO₂ op dan de rest, namelijk 5x zoveel CO₂ als andere planten en bomen. Je kunt wel stellen dat bamboe behoorlijk bijdraagt aan het vertragen van de opwarming van onze aarde, omdat hij zoveel CO₂ uit de lucht filtert.

Sterkte

Bamboe behoort tot de sterkste bouwmaterialen ter wereld. Velen zeggen dat staal het sterkste materiaal is, maar dat is niet waar. Er wordt zelfs beweerd dat bamboe in verhouding 7 keer sterker is dan staal. Als we bamboe vergelijken met de treksterkte van staal. Bamboe heeft een treksterkte van 28.000 inch per vierkante millimeter en staal heeft daarentegen een treksterkte van 23.000 inch per vierkante meter. Naast dat bamboe zo sterk is kan het ook buigen. Dit komt door de lange vezels en de holle binnenkant waardoor het product elastisch is.

Lees ook:  Hoe snel schiet een gelblaster?

Recent

Hoe snel kun je je spiritueel ontwikkelen?

06/02/2024

Hoe snel groeit een baard?

24/01/2024

Hoe snel kun je afvallen bij je buik?

22/01/2024

Hoe snel groeit een vijgenboom?

17/01/2024

Hoe snel kunnen slangen bewegen?

16/01/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel groeit een baard?

|

Hoe snel kun je afvallen bij je buik?

|

Hoe snel groeit een vijgenboom?

|

Hoe snel kunnen slangen bewegen?

|
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!