Hoe snel groeit een olijfboom?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
21/09/2023
21/09/2023
|
73

Bij het zien van een olijfboom krijgt men vaker een vakantiegevoel of het gevoel dat ze in het buitenland zijn. Dit heeft ermee te maken dat je ze ook vaak ziet in Spanje, Italië of Frankrijk. Er zijn veel verschillende soorten olijfbomen, wel 80 soorten! De boom zorgt voor heerlijke olijfolie waar we tegenwoordig niet meer zonder kunnen. In Nederland kom je vooral de Olea europeae tegen. Deze olijfboom is beter geschikt voor het Nederlandse klimaat en bloeien van april tot juni. Ben jij geïnteresseerd in een olijfboom en ben je benieuwd hoe snel een olijfboom groeit en de verzorging? Lees dan snel deze blog verder.

Hoe snel groeit een olijfboom?

Een olijfboom groeit niet zo snel. Gemiddeld groeit een olijfboom 1 centimeter per jaar in de breedte en in de hoogte kan een olijfboom 10 tot 15 centimeter in de hoogte groeien. Dit is niet veel voor een boom, maar een olijfboom kan wel heel oud worden. Of je koopt al een oude olijfboom! De stamomtrek van een olijfboom geeft weer hoe oud je olijfboom is. Een stamomtrek van 10-15 cm betekent dat je olijfboom tussen de 10 en 15 jaar oud is. Een grotere stamomtrek betekent dat je olijfboom oud is. Zo is een stamomtrek van 40-60 cm ongeveer 40 tot 50 jaar oud en een stamomtrek van 60-80 cm is ongeveer 70 jaar oud. De oudste olijfboom, de Bonsai, kan wel 100 jaar oud zijn!

hoe snel groeit een olijfboom

Verzorging

Om een olijfboom goed te laten groeien is verzorging belangrijk. Net zoals bij het planten van andere planten geldt ook bij de olijfboom dat een goede bodem belangrijk is. De grond moet voedzaam zijn, zo kunnen ze het sappigste worden. In elke grondsoort kan een olijfboom groeien, maar de ideale grond is een kleihoudende bodem. Hieronder lees je nog een aantal verzorgingstips waar je op moet letten tijdens de verzorging van een olijfboom.

Water geven

Het is belangrijk dat de grond van een olijfboom altijd licht bevochtigd is. Een olijfboom staat op een plek met veel licht, dus het water zal snel verdampen. Wij raden daarom aan om de olijfboom twee tot drie keer water te geven. Houd er wel rekening mee dat er ook niet te veel water wordt gegeven, anders gaan de wortels verstikken.

Olijfboom in volle grond of pot

Je kan een olijfboom zowel in volle grond als in een pot planten. Het is wel belangrijk als je een olijfboom in een pot plant, dat je ervoor zorgt dat de pot groot genoeg is. Zo kan je olijfboom in de eerste jaren goed groeien. Ook is het aan te raden om in de bodem een aantal kleine gaatjes te maken of om kleikorrels toe te voegen. Zo kan het wateroverschot gemakkelijk weglopen.

Snoeien

Om je olijfboom mooi in vorm te laten houden is het essentieel om te snoeien. Wanneer je gaat snoeien kun je een mooie bol creëren, zo krijgen de binnenste takken weer licht en lucht om te kunnen groeien. Houd er ook rekening mee dat een olijfboom niet snel groeit! Maar wanneer je gaat snoeien groeien de takken en bladeren weer snel aan. Wij raden je aan om in het voorjaar je olijfboom te snoeien, zo kan hij gedurende de lente en zomer mooi groeien.

Lees ook:  Hoe snel krijg je een erectie?

Beschermen tegen vorst

Het kan voor problemen zorgen bij de plant wanneer er in de winter vorst is. Wij raden je daarom aan om je olijfboom in de winter binnen te plaatsen. Heb je je olijfboom in de grond gepoot en kan hij niet naar binnen? Dan kun je de olijfboom inpakken met een vliesdoek. Zo heeft de olijfboom toch bescherming en kun je het volgende seizoen weer genieten van deze prachtige boom. Maar let op! Ook in de winter is het niet bedoeling dat de grond droog is, maar je hoeft dan ook niet te veel water te geven. Geef water zodat de grond vochtig aanvoelt, dan zit je goed!

Ben je benieuwd hoe snel andere bomen groeien? Lees hier hoe snel groeit een palmboom of hoe snel groeit een appelboom?

Recent

Hoe snel ontkiemt graszaad?

06/12/2023

Hoe snel moet je een vlek verwijderen?

05/12/2023

Hoe snel moet je een offerte betalen?

04/12/2023

Hoe snel doet een kind zich zeer?

21/11/2023

Hoe snel herstel je van een whiplash?

19/11/2023

Meer in deze categorie

Hoe snel moet je een offerte betalen?

|
,

Hoe snel herstel je van een whiplash?

|
,

Hoe snel kan je een bruiloft regelen

|

Hoe snel groeien wenkbrauwen?

|
© Copyright Hoe snel 2023

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!