Hoe snel gaat een vliegtuig

Waldo Taekema
Waldo Taekema
27/09/2023
27/09/2023
|
422

Vliegtuigen, dé snelste en moderne vervoermiddelen om de wereld mee af te reizen. Of het nou gaat om een commercieel vliegtuig of gevechtsvliegtuig, een aspect hebben ze gemeen: de snelheid. Het is indrukwekkend hoe snel deze vliegtuigen zich voortbewegen. Als passagier merk je er vrij weinig van. Laten we daarom in deze blog stilstaan bij hoe snel een vliegtuig eigenlijk gaat!

De snelheid van een vliegtuig

De specifieke snelheid van een vliegtuig wordt bepaald door verschillende factoren. Deze factoren zijn het type vliegtuig, de hoogte en de omgeving. Zo bereiken commerciële passagiersvliegtuigen een gemiddelde snelheid tussen 885 tot 965 kilometer per uur.  De snelheden van vliegtuigen worden vaak uitgedrukt in machgetallen. Zo is mach 1 vergelijkbaar met de snelheid van het geluid. Dat is ongeveer 1235 kilometer per uur op zeeniveau. Dit wil dus zeggen dat als een vliegtuig de snelheid mach 2 bereikt, dat het twee keer zo snel gaat als het geluid.

Het concorde vliegtuig

Een van de snelste en meest bekende passagiersvliegtuigen was de Concorde. Hedendaags is dit een snelheidsmonument. Het vliegtuig bereikte snelheden van macht 2,04! Dit staat gelijk aan ongeveer 2180 kilometer per uur. Om een meer helder beeld van deze snelheid te schetsen: Dit betekent dat het van New York naar Londen vliegen slechts 3,5 uur duurde in plaats van 7 tot 8 uur.

Comfort en snelheid van een vliegtuig

Waarom is comfort aan boord zo belangrijk? Het hebben van een luxe tapijt aan boord lijkt niet belangrijk, maar het bepaalt aanzienlijk veel. Een luxe tapijt, zoals degene die je bij Koreman kunt vinden, creëert een fijne ontspanning. Met deze ontspanning en comfort heb je haast niet door hoe vliegensvlug de reis gaat!

Verschillende snelheden voor verschillende vliegtuigen

Zoals eerder vermeld hangt de snelheid af van een aantal factoren. Hoe snel een vliegtuig gaat hangt af van het type vliegtuig en het doel ervan. Zo zijn commerciële vliegtuigen al snel, maar overtreffen gevechtsvliegtuigen zelfs de geluidssnelheid. Denk bijvoorbeeld aan militaire vliegtuigen als de F-22 Raptor en de SR-71 Blackbird. Hoe snel gaat zo’n militair vliegtuig dan? Een enkele van deze vliegtuigen bereiken de snelheid van mach 2 tot zelfs mach 3. Dit komt overeen met méér dan 3540 kilometer per uur. Door deze fascinerende snelheden stelt het de vliegtuigen in staat om snel te reageren op bedreigingen in de lucht.

Lees ook: Hoe snel groeit een vijgenboom?

Hoe bereiken vliegtuigen snelheden

Vliegtuigen zijn ontworpen met zeer krachtige motoren. Zulke motoren zijn jetmotoren, turbofan-motoren. Deze motoren zijn een paar van de krachtigste op de wereld. Zij zorgen ervoor dat de vliegtuigen met enorme kracht vooruit worden gestuwd. Ook zijn vliegtuigen gestroomlijnd ontworpen. Deze gestroomlijnde vormen zorgen ervoor dat de luchtweerstand minimaliseert. Deze minimalisering leidt weer tot verhoging van snelheid.

Variërende snelheden tijdens de vlucht

Hoe snel gaat een vliegtuig tijdens een commerciële passagiersvlucht? Deze snelheid varieert per fase tijdens de vlucht.  Zo hanteren vliegtuigen tijdens het opstijgen en landen meestal lagere snelheden. Deze lagere snelheden worden aangehouden wegens veiligheidsredenen. Wanneer de maximale hoogte tijdens de vlucht wordt bereikt, bereikt het vliegtuig ook de maximale snelheid.

Lees ook:  Hoe snel groeit een appelboom?

Wat leuk dat je onze blog gelezen hebt! Meer lezen over snelheden? Lees dan ook onze blog: hoe snel mag je in België rijden.

Recent

Hoe snel kun je Instafamous worden?

18/07/2024

Hoe snel kan je een kozijn plaatsen?

17/07/2024

Hoe snel loopt een mens?

16/07/2024

Hoe snel bevriest water?

14/07/2024

Hoe snel kun je leren skiën?

10/07/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel kun je Instafamous worden?

|

Hoe snel bevriest water?

|

Hoe snel werkt een edelsteen?

|

Hoe snel kun je leren dansen

|
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!