Hoe snel kun je een document laten inbinden?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
19/03/2025
19/03/2025
|
72

Als je je manuscript, scriptie of voorstel eindelijk voltooid hebt en het wilt gaan drukken, is het tijd voor de finishing touches. Door een document in te binden, kun je het een professioneel jasje geven én zorg je ervoor dat het document beschermd is. Hoe snel je een document in kunt laten binden, is afhankelijk van het soort document, de inbindmethode en of je het zelf doet of uitbesteedt. In deze blog zetten we de verschillende inbindmethodes op een rij en lees je hoe snel je een document kunt laten inbinden.

Wat is inbinden?

Een document inbinden, is het document op een nette manier tot een soort boekje verwerken. Dit kun je bijvoorbeeld zelf doen door gaatjes in het document te maken en het in een ordner of mapje te doen. Je kunt het echter ook aan een professionele drukker overlaten. Bij een drukker zijn vaak meer inbindmethodes mogelijk dan thuis. Er zijn namelijk een aantal manieren om een document te laten inbinden:

Inbinden met bindruggen

Bindruggen zijn meestal van staal of plastic. Bindruggen worden ook wel bindringen genoemd omdat de draad in ringen is gebogen. Bij een document dat wordt ingebonden met bindruggen worden er eerst 23 of 34 gaatjes in het papier geponst. Hoeveel gaatjes er in het document moeten komen, is afhankelijk van het formaat van je document en de bindruggen. Vervolgens worden de bindruggen door de gaatjes geregen. Met bindruggen worden de pagina’s goed bij elkaar gehouden en is pagina’s omslaan makkelijk.

Inbinden met bindruggen is relatief goedkoop en makkelijk zelf te realiseren. Het enige wat je nodig hebt, is een ponsmachine of perforator en bindruggen. Dat hoeft enkel een paar uurtjes te duren. Als je echter niet de juiste materialen in huis hebt, kun je het document ook naar een drukker sturen. Die kan meestal binnen een paar dagen, maar vaak al binnen één dag, het ingebonden document bij je afleveren.

Garenloos inbinden

Bij garenloos inbinden wordt de rug van een omslagwerk om je document gelijmd. Garenloos inbinden heeft een professioneel uiterlijk als resultaat. Het oogt als een boekwerk en is stevig én duurzaam. Een nadeel van garenloos inbinden is echter dat bij het omslaan van de pagina’s eerder vouwen ontstaan.

Je kunt zelf je document garenloos inbinden, maar moet je de juiste lijm gebruiken en netjes werken. Je zult hier waarschijnlijk iets meer tijd mee kwijt zijn dan bij inbinden met bindruggen, omdat je secuur moet werken voor een mooi resultaat. Uiteindelijk is het echter goed te doen in één dag. Een drukker kan binnen een paar dagen het ingebonden document bij je afleveren, maar vaak kan deze het ook al binnen één dag.

Thermisch inbinden

Ook bij thermisch inbinden wordt gebruik gemaakt van lijm. De lijm wordt op een papieren strip aangebracht en deze strip wordt in een omslagwerk geplakt. Dan pas wordt het document eraan toegevoegd. Vervolgens wordt met behulp van een thermische inbindmachine het hele werk verwarmt, zodat de lijmlaag op de strip smelt en vasthecht aan het document.

Het uiterlijk van een thermisch ingebonden document komt redelijk overeen met een garenloos ingebonden document. Het oogt professioneel en heeft een stevige omslag. Ook bij thermisch inbinden is er echter een grotere kans op vouwen bij het omslaan van de pagina’s.

Lees ook:  Hoe snel zijn mieren?

Thermisch inbinden is moeilijker zelf te realiseren, omdat je een thermische inbindmachine nodig hebt. Heb je een voorkeur voor deze inbindwijze, stuur dan je document naar een drukker. Deze kan het document binnen een paar dagen bij je afleveren, ingebonden en al.

ingebonden document

Wanneer laat je een document inbinden?

Wanneer je belangrijke documenten op één plaats wilt bewaren, kun je het laten inbinden. Dan wordt er vaak gekozen voor inbinden met bindruggen. Moet je een document inleveren of presenteren, dan kun je het document professioneel laten uitzien door het garenloos of thermisch in te binden. Het geeft je document een mooie uitstraling en beschermt je belangrijke documenten doordat ze netjes bij elkaar worden gehouden in een omslagwerk.

Professionele drukker een document laten inbinden

Drukkers zijn experts in het inbinden van allerlei documenten. Je kunt vaak kiezen tussen verschillende opties qua formaat, omslag en bindruggen, zodat je je document een persoonlijke touch kunt geven. Documenten die je bijvoorbeeld kunt laten inbinden zijn scripties en onderzoeksvoorstellen, brochures zelfs manuscripten en tijdschriften.

Wanneer je een drukker inschakelt, kun je vaak snel je drukwerk laten inbinden. Het kan wat langer duren dan dat je het zelf doet, maar als je zelf aan de slag gaat is het resultaat vaak minder mooi en moet je alle benodigdheden zelf in huis hebben. Kies je ervoor een drukker het harde werk te laten doen, dan is het afhankelijk van de eisen die je stelt hoelang het duurt om in te binden. Meestal is je ingebonden drukwerk er binnen een week, maar sommige drukkers kunnen al binnen een dag je document leveren. Voor het inbinden van je thesis kun je bijvoorbeeld snel drukwerk laten leveren, zodat je zonder stress je eindproject op tijd kunt inleveren.

Laat je een pakket bezorgen en wil je weten hoe snel je pakket wordt thuisbezorgd? Lees het in deze blog.

Op de website van de drukker vind je vaak de tijd waarmee je rekening moet houden. Zo weet je hoelang je moet wachten voordat je het ingebonden drukwerk ontvangt. Dan voorkom je dat je in tijdnood raakt. Mocht je echter toch last-minute iets willen laten drukken en inbinden, dan bieden veel drukkers een spoedservice aan tegen een extra vergoeding. Je kunt bij drukkers ook terecht om alleen iets te laten drukken en verzenden, zoals bijvoorbeeld rouwkaarten.

Recent

Hoe snel verdwijnt een litteken? 

16/04/2025

Hoe snel moet een website laden?

08/04/2025

Hoe snel kan een vrachtwagen zich verplaatsen binnen Europa?

03/04/2025

Hoe snel werken psychedelische truffels?

31/03/2025

Hoe snel moet je als zzp’er in de zorg een klachtenregeling regelen?

31/03/2025

Meer in deze categorie

Hoe snel verdwijnt een litteken? 

|

Hoe snel moet een website laden?

|

Hoe snel moet je als zzp’er in de zorg een klachtenregeling regelen?

|

Hoe snel kun je magazijnprocessen optimaliseren? 

|
© Copyright Hoe snel 2025

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!