Hoe snel kan iets exploderen?
Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de snelheid van een explosie, zoals de chemische samenstelling van de materialen die bij de explosie betrokken zijn, de druk en de temperatuur. In deze blog vertellen we je alles over explosies en hoe snel iets kan exploderen.
De snelheid
Wanneer we het hebben over de snelheid waarmee iets kan exploderen is het belangrijk om te begrijpen hoe explosies werken. Een explosie is een plotselinge en krachtige uitbarsting van gas, hitte en druk die ontstaat wanneer brandbare materialen in contact komen met zuurstof. Dit kan gebeuren bijvoorbeeld als gevolg van een vonk of warmtebron. De snelheid waarmee iets kan exploderen kan variëren van enkele milliseconden tot enkele seconden, afhankelijk van de druk en temperatuur.
Explosie voorkomen
Het is van belang om veiligheidsmaatregelen te nemen wanneer je werkt met materialen die potentieel explosief zijn. Zorg ervoor dat je altijd de SDS van een materiaal raadpleegt voordat je ermee werkt, en volg alle veiligheidsvoorschriften op. Een SDS is een “Safety data sheet” dat informatie bevat over de chemische samenstelling van een materiaal. Lees hier alles over SDS.
Verschillende soorten explosieven
Er zijn drie verschillende vormen van explosies:
- Chemische explosie: denk hierbij aan gasexplosies, nevelexplosie en stofexplosie. Tips om een chemische explosie te voorkomen: schoon huishouden, technische maatregelen nemen zoals ventilatie of zuurstofarme condities en het wegnemen van ontstekingsbronnen.
- Fysische explosie: denk hierbij aan een ballon dat knapt, een fietsband, een gasfles of een vulkaan. Deze explosie ontstaat een plotselinge overdruk of onderdruk.
- Nucleaire explosie: ook wel kernexplosie genoemd, is een explosie die plaatsvindt als gevolg van de snelle vrijkoming van energie vanuit een kernreactie.
Voorbeelden van bekende explosies
Helaas zijn veel bekende explosies in de geschiedenis. Zo’n explosie heeft veel mensen het leven gekost en grote schade hebben aangericht. Hieronder vind je enkele voorbeelden van bekende explosies:
De ontploffing van de olietanker Exxon Valdez in 1989
Olietanker Exxon Valdez verloor in 1989 voor de kust van Alaska 100 miljoen liter ruwe olie. Over een lengte van 1500 kilometer raakte de kust besmeurd. Meer dan een half miljoen vogels en duizenden otters, robben en zeeleeuwen overleefden de ramp niet.
De bomaanslagen in de metro van London in 2005
Op 7-07-2005 plegen vier zelfmoordterroristen aanslagen in het centrum van London. Ze bliezen zichzelf op in de Londense metro, een ander deed dat in een dubbeldekker bus. Er vielen 56 doden en meer dan 700 gewonden.
De vuurwerkramp in Enschede in 2000
Bij deze ramp is een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks ontploft. Er vielen 23 doden onder wie 4 brandweermannen, ongeveer 950 mensen raakten gewond en 200 woningen werden verwoest.
Natuurlijk zijn er ook explosies met leuke doeleinden en leuke ervaringen denk hierbij aan de vuurwerkshows in Rotterdam bij de jaarwisseling. Hier komen jaarlijks meer dan 60.00 bezoekers op af. Bij deze show wordt er gebruikt gemaakt van de mooiste siervuurwerk. Vuurwerk is een soort van kleine explosie in de lucht. Bij een vuurwerkshow gaat alles via strenge regels en er is een vergunning nodig.
Lees ook: Hoe snel rijdt een trein? Om erachter te komen hoe snel een trein rijdt. Of hoe snel groeit een wespennest?