Hoe snel groeit een baby?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
01/06/2023
01/06/2023
|
214

Verwachten jij en je partner een baby? Als aanstaande ouders wil je natuurlijk weten hoe snel je kindje zich ontwikkelt en welke mijlpalen je kunt verwachten in de vroege kindertijd. Het is belangrijk om te weten dat elke baby uniek is. Het is dus geen verrassing dat ze niet allemaal hetzelfde groeien. Ben je benieuwd hoe snel een baby groeit? Lees dan deze blog. 

Groei in de buik

De groei van een baby in de baarmoeder is een wonderbaarlijk proces. Elk zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken verdeelt over drie semesters.

Het eerste semester

Een baby in de baarmoeder groeit tijdens het eerste trimester, oftewel de eerste drie maanden van de zwangerschap, gemiddeld zo'n 2 tot 2,5 centimeter per maand. De baby weegt tot ongeveer 9 centimeter en 60 gram. 

Het tweede semester

Halverwege het semester neemt de groeisnelheid toe tot ongeveer 5 centimeter per maand. De moeder voelt de beweging van de arm en bit steeds krachtiger worden. Tegen het einde van het tweede trimester weegt de baby ongeveer 17 centimeter en 310 gram. 

Het derde semester

De baby ontwikkelt zich anders in het laatste semester van de zwangerschap. Terwijl de lengtegroei vertraagt, neemt het gewicht van de baby toe. Gemiddeld komt dit neer op ongeveer 450 tot 900 gram gewichtstoename per week. Dit betekent dat het gewicht van een baby in deze periode tot wel vier keer kan toenemen. In termen van lengte wordt vaak uitgegaan van een gemiddelde van 50 centimeter, maar kunnen tot ongeveer 3400 gram wegen.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze groeipercentages gemiddelden zijn en kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals genetica en de gezondheid van de moeder. Terwijl je baby groeit, wil je elke mijlpaal en elk kostbaar moment vastleggen. Of het nu gaat om de eerste lachjes, de eerste stapjes of de eerste schooldag, schoolfotograaf in Utrecht legt deze bijzondere herinneringen vast op prachtige foto's

Snelheid

Baby's groeien in verschillende snelheden, maar over het algemeen zijn er patronen. Baby's groeien het eerste jaar relatief snel, gemiddeld zo'n 25 centimeter, en verdrievoudigen hun geboortegewicht. Dit betekent dat de baby na een jaar ongeveer 75 centimeter lang zal zijn. Baby's variëren in lengte van 40 tot 60 centimeter. 

Groei van jongens

Jongens hebben over het algemeen een hoger geboortegewicht dan meisjes en zijn over het algemeen iets langer. Jongens zijn bij de geboorte meestal 47 tot 54 centimeter lang, met een gemiddelde lengte van ongeveer 50 centimeter. Een jaar later bereiken jongens een gemiddelde lengte van 75 centimeter. 

Groei van meisjes

Bij de geboorte zijn meisjes gemiddeld tussen de 46 en 54 centimeter lang, met een gemiddelde lengte van ongeveer 49,4 centimeter. Na een jaar bereiken meisjes gemiddeld een lengte van 74 centimeter. Gemiddeld liggen het gewicht bij meisjes op ongeveer 3290 gram wegen bij de geboorte.

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geraakt? Lees dan ook onze blogs over ‘’hoe snel kun je zwanger worden na stoppen met de pil?’’ en ''hoe snel merk je dat je zwanger bent?''

Lees ook:  Hoe snel draait de aarde?

Recent

Hoe snel kun je fietsen?

04/04/2024

Hoe snel kun je transacties uitvoeren met verschillende cryptocurrencies?

26/03/2024

Hoe snel gaat de werking van zonnepanelen achteruit?

26/03/2024

Hoe snel ben ik in Valkenburg vanuit Amsterdam?

21/03/2024

Hoe snel verlaten inbrekers een huis?

18/03/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel kun je je spiritueel ontwikkelen?

|

Hoe snel groeit een baard?

|
,

Hoe snel groeit haar?

|

Hoe snel moet je een vlek verwijderen?

|
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!