Hoe snel gaat een raket?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
27/06/2024
27/06/2024
|
35

Hoe snel een raket gaat is afhankelijk van de eindbestemming. Zo zijn er meerdere snelheden die nodig zijn voor andere doeleinden. Zo zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden, want deze bepalen de snelheid van een raket. Dus hoe snel gaat een raket gaan wij voor jou beantwoorden, maar ook welke factoren een rol spelen.

Het verschil in rakketten

Raketten kunnen worden onderverdeeld in drie soorten: Suborbitale, orbitale raketten en interplanetaire raketten. Deze zijn het zelfde in functie, maar beide rakketten hebben andere snelheden die bereikt kunnen worden. Dus hoe snel een raket gaat is onder andere afhankelijk van het type.

  • Suborbitale raketten: Deze raketten zijn bedoeld om de ruimte te bereiken, maar zullen niet in een baan rondom de aarde gaan. Dit soort raketten hebben dus ook maar een lagere snelheid nodig om de ruimte te kunnen bereiken. Zo zullen dit soort raketten een snelheid bereiken van ongeveer 1 tot 5 kilometer per seconde.
  • Orbitale raketten: deze raketten zijn bedoeld om ondanks de zwaartekracht van de aarde in de juiste baan te blijven gaan. Door middel van deze reden moeten orbitale raketten ook sneller gaan. Zo ligt de snelheid van een orbitale raket ongeveer bij 7/8 kilometer per seconde.
  • Interplanetaire raketten: deze raketten moeten het snelste gaan van alle soorten. Voor missies naar andere planten zoals Mars, Venus of de maan zijn dit soort raketten nodig. Zo zal de snelheid van dit soort raketten rond de 11 kilometer per seconde liggen. Een raket zal dus ongeveer 3 dagen onderweg zijn naar de maan. Dit is namelijk nodig om te kunnen ontsnappen aan de zwaartekracht van de aarde, maar ook om op koers te kunnen blijven naar een andere planeet.

Hoe snel kan een raket gaan?

Aangezien er veel verschillende soorten raketten zijn die allemaal hun eigen snelheden en afstanden behalen is het handig om een klein overzicht te maken met betrekking tot deze varianten. We zien in de tabel dat er verschillende afstanden zijn voor dezelfde bestemming, maar dit is afhankelijk van de startplek en de route die afgelegd is. Zo leggen niet alle raketten dezelfde afstand af.

Soort raketAfstand (Kilometer)Snelheid (km/s)
Saturn V384.400 (naar de maan)10.8
Falcon Heavy54.600.000 (naar Mars)11.0
Space Shuttle643.737 (totale baanlengte per missie)7.8
Soyuz384.400 (naar ISS)7.7
Delta IV Heavy35.786 (naar overdrachtspunt)9.0
Atlas V142 miljoen (naar Mars)9.0
Ariane 536.000 (naar overdrachtspunt)8.5
New ShepardSuborbitaal3.7
Falcon 954.600.000 (naar Mars)9.6
Long March 5384.400 (naar de Maan)10.0

Hoe kunnen raketten deze snelheden bereiken?

Raketten bereiken natuurlijk snelheden waar niet van wisten dat het mogelijk was. Door middel van de snelheid wat bereikt moet worden is er ook een speciale procedure voor het afvuren van een raket. Zo wordt naast de raket ook nog onderdelen gebruikt die eraf zullen vallen na verloop van tijd. Deze onderdelen heten trapraketten. Hiermee wordt eigenlijk bedoeld dat dit soort onderdelen gebruikt worden om de raket een extra boost te geven. Elke trap van de raket brandt zijn eigen brandstof en wordt vervolgens afgeworpen, hierdoor wordt het resterende deel van de raket lichter en wordt het mogelijk om nog sneller te gaan.

Lees ook:  Hoe snel merk je een effect van diëten

Hoe is het leven in een raket?

Het leven in een raket is natuurlijk van compleet andere aard in vergelijking met het leven op de aardbol. Zo is er in de ruimte geen sprake van zwaartekracht, daardoor blijf je dus ook zweven in de lucht. Door middel van het zweven kan je je ook voortbewegen in de ruimte. Het leven in een raket is geen makkelijke opgave. In veel gevallen zullen astronauten minimaal 2 jaar moeten trainen. Na deze jaren is het ook nog maar de vraag of ze überhaupt de ruimte in gaan. Hierbij moeten ze gespecialiseerd zijn in het overleven in een raket. Zo krijgen ze te maken met compleet nieuwe manier van leven wat kan resulteren in verlies in botmassa en verandering in lichaamsvloeistoffen. Over het algemeen zullen de meeste astronauten afvallen als ze in de ruimte gaan leven, want de leefomstandigheden zijn daar compleet verschillend.

Hoe snel gaat een raket is afhankelijk van een aantal factoren zoals we hebben besproken hierboven. Door middel van een overzicht is het wel mogelijk om te stellen dat een raket heel snel moet gaan om in de ruimte te komen, maar ook on in de ruimte te blijven. Afhankelijk van de bestemming zal de tijd en snelheid ook moeten veranderen.

Recent

Hoe snel kun je Instafamous worden?

18/07/2024

Hoe snel kan je een kozijn plaatsen?

17/07/2024

Hoe snel loopt een mens?

16/07/2024

Hoe snel bevriest water?

14/07/2024

Hoe snel kun je leren skiën?

10/07/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel kun je Instafamous worden?

|

Hoe snel bevriest water?

|

Hoe snel werkt een edelsteen?

|

Hoe snel kun je leren dansen

|
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!