Hoe snel draait de aarde?

De aarde draait heel snel om haar as, je kunt het vergelijken met een tol die een beetje schuin staat. Als je op de evenaar zou staan draai met ongeveer 1670 kilometer per uur om de aardas heen. In Nederland ligt de snelheid van de aarde op ongeveer 1000 kilometer per uur. Hoe verder je naar de polen gaat, hoe meer de snelheid van de aarde af. Naast dat de aarde om zichzelf heen draait, draait hij ook om de zon. De aarde draait in 365,256 dagen om de zon heen en legt in deze tijd 940 miljoen kilometer af. In dit artikel gaan wij verder in op deze snelheid en waarom je het niet voelt. Daarnaast leggen we uit wat er zou gebeuren als de aarde plotseling zou stoppen.
Waarom voelen we de snelheid van de aarde niet?
Hoe langer de aarde doet over een rondje om zijn eigen as, hoe kleiner de centrifugale kracht is. Door de grootte en hoge snelheid van de aarde doet hij er 24 uur over om rond zijn as te draaien, hierdoor is de centrifugale kracht klein. Centrifugale kracht is eigenlijk de kracht waarmee je uit een draaimolen (of van de aarde af) wordt geslingerd. Doordat de zwaartekracht 290 keer zo groot is als de centrifugale kracht is word je vele male harder naar de aarde toegetrokken dat dat je naar de ruimte wordt geslingerd. Door deze zwaartekracht merk je niet dat de aarde draait. De enige manier waarop je het merkt is als je met een weegschaal richting de polen zou gaan. Daar aangekomen zou je merken dat er een kwart kilo gewicht bij is gekomen. Op de polen is meer zwaartekracht omdat de aarde hier minder snel draait.
Wat gebeurt er als de aarde stopt met draaien?
Als de aarde plotseling zou stoppen met draaien komen we met 1670 kilometer per uur stil te staan. Deze gebeurtenis veroorzaakt een windvlaag van 1670 kilometer per uur omdat de aarde stopt met draaien, maar de lucht niet. Deze hypersonische windvlaag zal alles mee in de lucht nemen van de bewoners tot aan huizen, bomen en zelfs een polyester vlaggenmast die diep in de grond is gebracht met beton. De windvlaag zal maar enkele minuten aanhouden, maar geen enkele stad zal onaangeraakt blijven. De verwoesting is immens groot. Ongeveer 85 procent van de bevolking zal het niet overleven. In ieder geval niemand die binnen 42 graden noorderbreedte en 42 graden zuiderbreedte woont. Mensen die zich ondergronds begeven hebben een grote kans om (tijdelijk) te overleven. Wil je weten hoe snel je last krijgt van gevaarlijke stoffen die eventueel vrij zouden komen, lees dan ook het volgende artikel; Hoe snel krijg je last van gevaarlijke stoffen.
Blijft de aarde voor eeuwig draaien?
De aarde draait tegenwoordig al een stuk minder snel dan in het begin. Echter, we kijken dan wel terug in de tijd naar toen de maand nog niet bestond. Toen de maan ontstond is de aarde minder snel gaan draaien omdat de maan zwaartekracht uitoefent op de aardbol. Doordat de maan en aarde druk op elkaar blijven uitoefenen zal de aarde uiteindelijk stil komen te staan. Wees gerust, dit zal pas over meerdere miljoenen jaren zijn.
Lees ook: Hoe snel kun je in slaap vallen en Hoe snel werken poppers?