Hoe snel kan je advocaat worden?

Waldo Taekema
Waldo Taekema
18/04/2024
18/04/2024
|
57

Er zijn verschillende manieren om een advocaat te worden. Hierdoor kunnen de trajecten best verschillen. In dit geval gaan we uit van het pad dat de meeste studenten afleggen, namelijk de universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid. Deze duurt 3 jaar met ook nog een master van 1 tot 2 jaar. Na deze 4 á 5 jaar ben je officieel gezien een jurist.

Wil je verder doorsturen om advocaat te kunnen worden? Dan kun je de beroepsopleiding Advocatuur volgen. Deze duurt 3 jaar waarbij je het merendeel van de tijd werkzaam bent bij een advocatenkantoor. Hierbij krijg je overigens niet de status van ‘stagiair’. Je draait hierin vanaf dag één mee als een volwaardige advocaat. Om te mogen pleiten voor een rechtbank zul je overigens wel eerst beëdigd moeten worden. Hiervoor heb je dan ook het diploma Rechtsgeleerdheid nodig en een verklaring omtrent gedrag.

De verschillende opleidingen

Zoals bovenstaand benoemd, is er niet één direct traject om een advocaat te kunnen worden. Zo kun je prima na het behalen van het diploma Rechtsgeleerdheid gaan werken als een jurist. Om enkele jaren later pas te beginnen aan de beroepsopleiding Advocatuur. Daarnaast kun je ook instromen vanuit het hbo. Mocht je het diploma hebben gehaald van hbo-opleiding Rechten, dan kun je met een extra schakeljaar direct doorstromen bij de universitaire master. Maak je die af, dan ben je ook officieel een jurist.

Tegenwoordig bestaat er overigens ook een mbo opleiding rechten. Voorheen was dat Juridisch-Administratieve Beroepen. Mocht je het diploma binnen hebben van deze niveau 4 opleiding, dan mag je gaan werken als medewerker bij een notaris- of advocatenkantoor, gemeente of een ander bedrijf. Natuurlijk kun je ook doorstromen naar het hbo.

Hoeveel kosten de opleidingen?

 • Mbo opleiding Rechten: €1.360,- (2023/2024)
 • Hbo opleiding Rechten: €2.530,- (2024/2025)
 • Universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid: €2.315,- (2024-2025)
 • Beroepsopleiding Advocatuur: €13.600,- (cohort maart 2024)

Universitaire bachelor Rechtsgeleerdheid

De bachelor bestaat uit allemaal verschillende segmenten. Logisch ook, aangezien er 3 leerjaren bestaan. Zo begin je in het eerste blok van leerjaar één met de grondslagen van het recht. Hierin ontdek je dat het recht meer is dan alleen het toepassen van regels. Tijdens dit leerjaar worden alle rechten nagelopen waarin je de inleiding van het recht geleerd krijgt. Dit is verdeeld over vier verschillende blokken. In die blokken moet je overigens studiepunten halen. Zo moet je aan het einde van het leerjaar voldoen aan een minimum aantal punten.

Heb je dat niet? Dan mag je niet overgaan naar het tweede leerjaar. Je mag overigens blijven zitten. De droom om bijvoorbeeld advocaat in strafrecht te worden kan nog blijven bestaan.

Tweede leerjaar

In leerjaar twee wordt er gekeken naar het algemene programma dat nodig is om toegelaten tot worden tot een juridische vervolgmaster. In dit jaar volg je de volgende vakken:

 • Verbintenissenrecht;
 • Materiaal strafrecht;
 • Goederenrecht;
 • Bestuursrecht;
 • Vennootschappen en rechtspersonen;
 • Constitutioneel recht;
 • Strafprocesrecht;
 • Burgerlijk en bestuursprocesrecht.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om halverwege het tweede leerjaar in te stromen in het notarieel programma. Stel je wilt graag notaris worden, dan kun je via hier toegelaten worden tot de master Notarieel recht. Heb je voldoende studiepunten behaald? Dan mag je door naar het derde bachelorjaar.

Lees ook:  Hoe snel degradeert zink?

Derde leerjaar

In dit leerjaar volg je drie verplichte vakken: European Law, Algemene rechtsleer én Privaatrecht in perspectief. Daarnaast maak je ook en scriptie, die je op verschillende manieren kunt invullen. Je kunt namelijk een keuzevak volgen uit een andere discipline, al dan niet gecombineerd met een juridisch keuzevak. Ook kun je een half jaar op uitwisseling gaan in het buitenland óf je volgt een minor.

Lees ook: Hoe snel is een loodgieter ter plaatse

Recent

Hoe snel worden klinische verpakkingen ontworpen en geproduceerd?

16/05/2024

Hoe snel is een tosti-ijzer warm genoeg

15/05/2024

Hoe snel kun je geurtjes uit je huis verwijderen?

13/05/2024

Hoe snel is een loodgieter ter plaatse

30/04/2024

Hoe snel degradeert zink?

29/04/2024

Meer in deze categorie

Hoe snel worden klinische verpakkingen ontworpen en geproduceerd?

|

Hoe snel is een tosti-ijzer warm genoeg

|

Hoe snel kun je geurtjes uit je huis verwijderen?

|

Hoe snel is een loodgieter ter plaatse

|
© Copyright Hoe snel 2024

Onderdeel van deBetekenisFabriek

hello world!